Сводка на войната: Руските дезертьори могат да получат политическо убежище във Франция

Александър Леви и Катрин Гишар 20 юли 2023 в 21:02 4769 2

Павел Филатиев

Снимка Гулагу-нет

Павел Филатиев къса руските си документи

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Добре дошли в Ада! От Беларус Вагнер възкръсва от пепелта. Във видеоклип в Telegram се вижда как Евгений Пригожин приветства бойците си, които току-що са пристигнали в Беларус. "Ние се сражавахме достойно. Вие направихте много за Русия. Днес това, което се случва на фронта [в Украйна], е позор, в който ние нямаме никакво участие. Сега трябва да изчакаме момента, в който ще можем да се докажем напълно", казва той. За първи път шефът на Вагнер е видян в Беларус, където се изписа много за неговата съдба и предполагаемите му пътувания със самолет между Минск и Москва. Във всеки случай немалък брой от най-отявлените членове на Вагнер са пристигнали вече в страната на Александър Лукашенко (говори се за 2500 души - бройката може да нарасне до 10 000), където ще помогнат на беларуските войници да станат "втората по големина армия в света", преди да се върнат обратно в Африка, според техния шеф. Заедно с Пригожин във видеото се появава и Дмитрий Уткин, известен като "Вагнер" - легендарен командир, за когото се твърди, че е дал името на наемническата компания. Той благодари на своите "момчета", че са направили "Вагнер" "известен по целия свят", преди да им обещае, че беларуското им изгнание не е краят, а началото на нова славна история. "Добре дошли в Ада!" - завършва той на английски език, предизвиквайки вълна от аплодисменти и бойни викове.

Междувременно беларуското министерство на отбраната публикува поредица от снимки, на които се вижда как специалните му сили тренират заедно с хората на Вагнер на военен полигон близо до полската граница. Тези военни учения ще продължат една седмица и са първата илюстрация на желанието на Александър Лукашенко да се възползва максимално от "безценния боен опит" на "вагнеровците", за да подобри настъпателните способности на армията си. Има обаче всички основания да се смята, че участието на Вагнер в бойните действия в Украйна е приключило. След бунта им срещу командването на руската армия на 23 и 24 юни на членовете на "Вагнер" беше предложен избор - да се включат в редиците на официалните войски, да се върнат у дома или да заминат с Пригожин за Беларус, където Лукашенко се ангажира да ги посрещне.

Черно море отново е в центъра на напрежението. За трети пореден ден руската армия бомбардира Одеса и нейните пристанища, което въпреки официалните твърдения на Москва изглежда е операция за унищожаване на зърнените запаси на Украйна, съхранявани в силозите на региона. В резултат на това цената на пшеницата достигна рекордни стойности на световните пазари. Освен това руснаците и украинците се заплашиха взаимно, че от този момент нататък всеки кораб, който влиза или излиза от съответните им пристанища в Черно море, ще се счита за "военна цел". Руското министерство на отбраната заяви, че е отправило тези предупреждения заради "края на Черноморската инициатива" - името, дадено в Русия на “зърнената сделка”, сключена между Киев и Москва под егидата на турския президент Реджеп Ердоган,която гарантираше безопасния превоз през Черно Море на зърнените култури. Русия прекрати споразумението преди няколко дни, като обясни, че условията и вече не се изпълняват.

Руските дезертьори ще могат да получат политическо убежище във Франция. Най-известният от тях вероятно е Павел Филатиев, бивш парашутист, който участва в инвазията в Украйна, преди да напусне армията по здравословни причини, а след това и Русия. Той осъжда някои аспекти на войната (особено безхаберието на руското командване) в противоречива книга (не казва почти нищо за предполагаемите военни престъпления, извършени от неговите другари) ZOV, преведена на френски и около тридесет езика. Той току-що получи политическо убежище във Франция. Днес Националният съд за правото на убежище (Cour nationale du droit d'asile - CNDA), най-висшата инстанция в страната по тези въпроси, публикува решение, в което официално се посочва, че руснаците, бягащи от мобилизация за войната в Украйна, и войниците, които са дезертирали, могат да получат статут на бежанци. "Руски гражданин, призован в рамките на тази мобилизация, е вероятно да извърши пряко или косвено военни престъпления", казва съдът.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

21.07 2023 в 09:59

Не мисля, че е разумно решение. Вълкът козината си мени, нрава - не.

2073

2

Johnny B Goode

20.07 2023 в 21:26

Що да трият, бе?
Нека да те оставят, да те видят всички колко ти е умствения багаж.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика