Председателят на Съвета на ректорите: Фирми уреждат минаването в по-горен курс

Александра Маркарян 24 юли 2012 в 12:10 5261 0

Просветният министър Сергей Игнатов и председателят на на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Снимка: Сергей Антонов
Просветният министър Сергей Игнатов и председателят на на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Снимка: Сергей Антонов

Турция официално спря легализирането на дипломи за висше образование от български университети. Мотивът е много фалшифицирани дипломи, академични справки, печати върху документите, които пристигат легализирани от България. По скандала разговаряме с ректора на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

- Проф. Митев, как ще коментирате решението на Турция за спиране легализацията на дипломите за висше образование от България?

- Имам индикации за това доста отдавна. Поне от два месеца. Това решение се отнася не само до дипломите за висше образование, а и до шофьорските книжки, издавани в България. Причината, според турската страна, е наличие на фалшификати - академични справки например.

Всичко това е много тревожно.

- Как ще реагирате като председател на Съвета на ректорите и като ректор на Медицинския университет в София?

Преди около две седмици имах среща по мое искане с турския посланик точно по този въпрос, в реакция на решението на Република Турция.

Обясних, че при запитване от турска страна до всеки университет може да се провери всяко лице - дали е наш студент, кой курс е завършил, оценки - всичко. 

Фалшифицирането на дипломите не е проблем на ВУЗ-овете. Има организации, с които имаме договори да привличат кандидат-студенти от Турция, които обаче и след записването им за студенти при нас, поддържат връзка с тях. Те уреждат минаване в по-горни курсове. Предлагат и различни административни услуги срещу заплащане на турските студенти.

- Какви например? 

- Например издаване на различни бележки. Казват: "Ще го уредим, ще платиш толкова". Затова ще издам заповед служителите в университета да не контактуват с представители на тези фирми, а само със студента. Нашите договорни отношения приключват със записването на студента.

Вчера изпратих и писмо до турския посланик, в което изрично написах, че взаимоотношенията ни с тези фирми приключват със записването на студента.

За един привлечен студент те получават 10% комисион. Досега таксите за чуждите студенти (извън ЕС - бел. ред.) бяха 6000 евро, т.е. вземаха 600 евро на човек. От тази година са 8000, т.е. вземат по 800 евро.

- Но реакцията на Турция е заради фалшиви дипломи, които обаче са били легализирани от българското Министерство на образованието, младежта и науката, а не за фалшиви дипломи, които не са били легализирани от България.

- Много е трудно да се разбере дали една диплома е фалшива. Но турската страна винаги може да се обърне към университета, за да провери при съмнение за валидността на дадена диплома. Мине-не мине време и аз, като ректор, подписвам такива справки, поискани от различни страни.

Да не би цялата патардия да е, за да се наложат ограничения и в България да идват по-малко турски студенти? Те носят валута, приходи. Най-много са турските студенти в Техническия университет в София, но и при нас има немалко - в Медицински университет-София учат над 500 турски студенти.

Турция явно иска да се върне предишното положение, при което дипломите ни не се признават без тежки приравнителни изпити. Ако става въпрос за медицина, изпитите са 8. Това неминуемо ще доведе до отлив на турски студенти от България. А се борихме упорито за това признаване.

Мога да ви кажа, че тази година в Турция са открити 15-16 нови частни университети.

- Смятате, че проблемът всъщност не са фалшификати, а един вид политика на протекционизъм от страна на Турция?

- Много деликатен е въпросът. Какво цели турската страна? Това, което изтъкват, като причина - дипломите, не е причината за мен. Ако някой иска фалшива диплома, свързва се с мафията и я получава. Какво общо има ВУЗ-ът. За всеки конкретен случай можем да отговорим на турската страна, стига да изпратят писмено запитване. В това уверих и посланика.

- Очаквате ли рязък отлив на турски студенти и как ще запълните дупката, която ще зейне в бюджета ви? Над 500 студенти по досегашните 6000 евро годишна такса съвсем не е малка сума.

- Абсолютно - тази учебна година очаквам голям отлив на нови студенти от Турция. Точно поради опасенията, че турските студенти могат да намаляват, в МУ-София провеждаме политика на привличане на студенти от други държави - от ЕС, САЩ. За тази година имаме 40 студенти от Италия, записани в първи курс в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина".

Работим по въпроса, но нещата не стават с едно щракване на пръст - трябва време.

Нещата са много по-сложни, отколкото изглеждат. Пак ще кажа - за мен фалшификатите са повод, а не причина.

- Вие председателствате Съвета на ректорите в България. Планирате ли обща реакция, действия с колегите ви ректори?

- Поддържаме връзка, информирани са. Но какво би решило едно заседание на съвета по този въпрос, ако свикам такова?

Пламнала ми е главата от този проблем, откакто съм в течение на него. Той обаче трябва да се реши на правителствено ниво. Даже вчера имах среща по този въпрос с министъра на образованието проф. Сергей Игнатов. Между него и турския посланик, по чието предложение е спряна легализацията на дипломите ни в Турция, също ще има среща съвсем скоро.

Моята среща с посланика обаче не ме изпълва с оптимизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews