Сводка на войната, 28.03.23: Това не е нещо, което се прави между приятели

Александър Леви и Катрин Гишар 28 март 2023 в 19:52 2708 0

Снимка

С голямо мнозинство парламентът на Унгария гласува за присъединяването на Финландия към НАТО.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Унгария отваря пътя на Финландия към НАТО. Вчера парламентът гласува с голямо мнозинство (182 гласа "за" и 6 "против") за присъединяването на скандинавската страна към Атлантическия съюз. Липсва само едно "да", това на Турция (последната от 30-те страни членки на НАТО), за да се присъедини Хелзинки към атлантическия съюз. Според управляващата партия "Фидес" Унгария трябва да вземе решение за членството на Швеция на по-късна дата, по принцип преди края на парламентарната сесия, която продължава до 15 юни. И Финландия, и Швеция се отказаха от военния си неутралитет след войната в Украйна. В Турция президентът Ердоган подкрепя финландската кандидатура, но тя все още трябва да бъде одобрена от парламента. Заявлението на Швеция в момента е в режим на изчакване.

Руски ядрени оръжия в Беларус: и Пекин се мръщи. Това не е нещо, което се прави между приятели. Веднага след като Си Дзинпин напусна Москва, Владимир Путин обяви разполагането на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, въпреки че китайският и руският президент току що бяха подписали съвместна декларация, в която се посочва, че "ядрените сили не трябва да разполагат ядрени оръжия извън своите територии". Това посочват много китайски експерти в руската преса. "Споделяме загрижеността на Путин, че Съединените щати ще провалят мирните преговори с Украйна, и разбираме стратегическата дилема, пред която е изправена Москва. Но Русия не е толкова искренна към Китай, колкото се надявахме", казва например Джоу Ченмин от Института за военни науки и технологии в Пекин. 

Русия е изстреляла свръхзвукови ракети в Японско море. Руското министерство на отбраната обяви днес, че ракетите "Москит" са били изстреляни в рамките на учение от кораби на Тихоокеанския флот в Японско море. Р-270 "Москит" (на руски: "комар") е свръхзвукова противокорабна ракета, разработена през 70-те години на ХХ век в Съветския съюз. НАТО я обозначава като SS-N-22 Sunburn. Тя е способна да унищожи кораб на разстояние от 120 km. В Токио японският министър-председател Фумио Кишида, който наскоро посети Киев, заяви, че "следи движенията на руската армия", като добави, че правителството му ще поддържа "необходимата комуникация" с Москва. Външният министър на Япония заяви, че руските въоръжени сили "са засилили действията си в Далечния изток", тъй като Русия продължава агресивната си война срещу Украйна. В интервю, публикувано във вестник "Российская газета" в понеделник, Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност и близък сътрудник на Владимир Путин, обвини Съединените щати, че искат да "въоръжат" Япония и че "се опитват да възродят духа на японския милитаризъм, който изглеждаше изкоренен през 1945 г.". "Впечатлението е, че жителите на островната държава искат отново да бъдат превърнати в камикадзета, които да умират за чужди интереси", заяви руският служител, тъй като Токио планира да закупи от САЩ 400 крилати ракети "Томахоук".

Полските и словашките Миг-29 пристигнаха в Украйна, но... говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат трудно скрива разочарованието си. Тези самолети няма да могат да бъдат оборудвани със съвременни ракети и най-често не разполагат с подходящ бордови радар. "Тези самолети със сигурност ще повишат някои от нашите възможности, но те трябва да бъдат цялостно модернизирани, за да бъдат наистина ефективни в реални бойни ситуации", каза той. "Това, което трябва да разберем, е, че се нуждаем от модерни многоцелеви самолети; от това зависи успехът ни във войната, която водим срещу агресора", заключи той.

Присъда и бягство. В "Сводка"-та ни от 2 март ви разказахме за Маша и нейния баща Алексей Москалов, които са преследвани заради антивоенната им дейност в Русия, особено след като 12-годишното момиче нарисува картини, заклеймяващи войната в Украйна. Маша беше изпратена в сиропиталище, а баща ѝ арестуван от ФСБ. Днес Алексей Москалов беше осъден на две години затвор за "дискредитиране" на руската армия. Подсъдимият отсъстваше при обявяването на присъдата в съда в Ефремов, Тулска област. Говорителка на съда заяви, че той е избягал от домашния си арест през нощта.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews