Гръцкото правителството отпуска нови 400 млн. евро за компенсация на високите цени на тока

OFFNews 07 януари 2022 в 17:42 1400 0

Правителството в Гърция ще отпусне допълнително 400 млн. евро за януари, които ще покрият значителна част от увеличението на сметките за ток за домакинствата, фермерите и бизнеса, обяви премиерът Кириакос Мицотакис.

"Това е смел, но в същото време реалистичен план за подкрепа, който помага на настоящето, но не застрашава бъдещето. Акцентът очевидно е върху ползата за домакинствата. Но ние също така помагаме на предприятията да останат на пътя за растеж, като запазваме работни места. И главно да не се увеличават производствените разходи и да се прехвърлят върху цените на продуктите", заяви Мицотакис, цитиран от БНР.

Освен това той съобщи, че ще бъде въведена нова програма за пестене на енергия, която субсидира подмяната на стари електрически уреди, подлежащи на рециклирана. Целта е „всички гръцки домове да работят с модерно и по-икономично електрическо оборудване“, обясни премиерът.

Министърът на енергетиката и околната среда Костас Скрекас посочи, че 42 евро е помощта за месечния отчет за електроенергия и с 40 евро за ползващите природен газ.

Правителството подкрепя финансово малките и средни предприятия, които са обременени от увеличението на цените, подчерта министър Скрекас.

Опозицията приветства енергийните субсидии за хората, но подчерта, че високата безработица и трудностите пред гърците не се решават с помощи, а с реална социална политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика