Какво е лъжа и какво е истина в новините, че Пелоси забранява джендър-думите

Мая Младенова 12 януари 2021 в 15:25 9596 1

Ще забранят ли демократите в американския Конгрес употребата на полово определящи думи и местоимения като "той", "тя", "майка", "баща", "съпруга" и др.? Тази информация бе тиражирана с къде по-умерени, къде стряскащи "антиджендър" заглавия в сайтове и социални медии.

Тя резонира и у нас и то на най-високо ниво - вицепремиерът Красимир Каракачанов (ВМРО) написа във фейсбук, че "няма сила, която да го накара да нарича своята внучка "то". Той уточнява, че прави коментара си във връзка с "намерението на председателя на американския Конгрес Нанси Пелоси да премахне полово обвързаните местоимения".

Фалшива новина ли е, че Нанси Пелоси предлага това?

Отговорът е и да, и не. Зависи кой информационен източник ползвате и колко достоверно той е предал новината. Дяволът в детайлите, а ето какви са те.

Твърдение: Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предлага да се забрани употребата на полови определящи думи в камарата.

Частично вярно.

ВЯРНО е, че Нанси Пелоси внася предложения за редакция единствено на правилника за работата на Камарата. Той представлява един единствен документ. (Новината е коректно отразена например в текста на OFFNews от 4 януари 2021 г.). Там Пелоси предлага замяна на някои местоимения, роднински връзки и професионални позиции с неутрални по отношение на пола.

ЛЪЖА е, че на членовете на камарата се забранява да ползват полово определяща лексика. В действителност тя може да се ползва както в официални документи, така и в публични изказвания, да не говорим за неформални разговори.

Източници за проверка: Предложението може да бъде прегледано в официалния сайт на Камарата тук. Прессъобщение за него е публикувано на страницата на Комисията по правилника. Предложението все още не е гласувано.

Реформата на Пелоси

Част от предложенията за замени в текста на правилника са:

“Seafarers” вместо “seamen” (моряци);

“Chair” вместо “Chairman”;

“Parent, child, sibling, parent’s sibling, first cousin, sibling’s child, spouse, parent in-law, child-in-law, sibling-in-law, stepparent, stepchild, stepsibling, half-sibling, or grandchild’’

вместо

"father, mother, son, daughter, brother, sister, uncle, aunt, first cousin, nephew, niece, husband, wife, father-in-law, mother-in-law, son-in-law, daughter-in-law, brother-in-law, sister-in-law, stepfather, stepmother, stepson, stepdaughter, stepbrother, stepsister, half brother, half sister, grandson, or granddaughter".

Откъде тръгва лъжата?

Изказвания на десни политици и коментатори захраниха заблудата около предложението. Популярният американски сайт Breitbart, например, в информационните си материали за предложението пропуска да посочи, че то касае само един документ. Breitbart е американска новинарски сайт с консервативен уклон, известен като един от любимите информационни източници на президента Доналд Тръмп. Основан е през 2007 г. от Андрю Брайтбарт. Бивш ръководител на Breitbart e Стив Банън, когото Тръмп бе наел за предизборната си кампания през 2016 г.

В същото време политическият коментатор и режисьор Динеш Д'соуза, популярен с крайнодесните си тези, коментира в Туитър: "Внезапно не ни се позволява, при комуникация в Камарата, да назоваваме бащите или майките, бабите или дядовците, братята или сестрите и дори доведените синове и дъщери, свекърите или свекървите. Цялата свързана с пола лексика е като цяло заличена."

На 3-ти януари бившият играч от Националната футболна лига Джъд Гарет, също известен консерватитен коментатор, написа в блога си: "В петък говорителят на Камарата Нанси Пелоси разкри нови правила за своята камара, които премахват полово определящи термини като "баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля..."

Така погрешно предадената новина бе препубликувана консервативния коментар Rip McIntosh и споделена многократно във фейсбук, а след това - и в много сайтове по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

13.01 2021 в 11:45

Освен в Breitbart новината излезе в НюЙорк Таймс и всички "демократични" медии, и както се вижда е 100% истина. Къде има фалшива новина? Това че на вас не се харесват някои от хората които коментират показва пристрастност. Значи може да се вярва само на левичарските медии, така ли? Или както сега правят социалните медии, закриват всички профили изразяващи несъгласие с "демократите", а оставят тези на терористите и ислямистите. За Пелоси явно "вътрешния враг" е проблема. Това си е болшевизъм в действие. Или както казват в САЩ отдавна е време 80 годишната злобна баба да яхва метлата и да отлита на майната си.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков