''Медии не бива да подлагат хора на ''линч'' в социалните мрежи'': BIRD срещу Telus

Мая Младенова 29 ноември 2022 в 12:40 5559 8

Facebook

Снимка Pixabay

Повод за позицията е казусът "BIRD срещу Telus", провокиран от начина на модериране на коментари в социалната мрежа Facebook.

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) излезе с рядко срещана позиция срещу медия и призова за сваляне на публикации, които подлагат хора "на линч" в социалните мрежи.

Повод за позицията е казусът "BIRD срещу Telus", провокиран от начина на модериране на коментари в социалната мрежа Facebook. BIRD е сайт за независима журналистика, списван от създателите на "Биволъ". Telus International e аутсорсинг компания с представителство и у нас. Като външен изпълнител тя отговаря за модерацията на Facebook, но няма потвърждение, че става въпрос за съдържанието на български*.

Преди дни страницата на BIRD публикува списък от лични фейсбук профили на служители на Telus в България, реагирайки на начина, по който социалната мрежа подбира кои публикация за войната да блокира и кои не. Според BIRD социалната медия блокира общественици и журналисти, които пишат срещу режима на Путин, а в същото време отказва да блокира т.нар. кремълски опорки.

В коментар към поста със снимките BIRD призовава служителите да се откажат от работата си, да станат "информатори", в противен случай ще бъдат подложени на публичен линч. 

"Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов (...) И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно", написаха във фейсбук страницата си журналистите от BIRD, прилагайки списък от профили с имена и лични снимки.

Последва реакция на Telus, която - без да коментира работата си с Facebook, осъди остро нападките срещу свои служители:

Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и неверни твърдения, подтикващи към насилие и саморазправа с наши служители, несъвместими с принципите на демократичното общество и обективна журналистика.

Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве.

Oт съобщението става ясно, че компанията планира да съди сайта за тези публикации. 

Днес АЕЖ също се обяви против действията на BIRD и призова медията да премахне постовете за служителите на Telus в социалните мрежи. 

Публикацията представлява форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите. Неведнъж сме били свидетели как хора, подлагани на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод.

Необяснимото в този случай е, че чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания, коментира АЕЖ.

Според АЕЖ постовете на BIRD съдържат и потенциални заплаха към служителите на компанията.

В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа Фейсбук. "Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока", пише организацията. Това, обаче, не оправдава подхода на BIRD, се посочва по-надолу:

Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за Фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив – той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях. Те ще правят това от съображения за сигурността на служителите си и на служителите на техни подизпълнители. Освен това не бива да се забравя, че алгоритмите играят все по-голяма роля в модерирането на съдържанието и голяма част от тези процеси се извършват от софтуер, а не от хора. Често свалянето на съдържание по погрешка е резултат от масирано докладване от страна на организирани групи, т.нар. тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези инциденти по-малко значими, но показва, че обвиняването на произволни служители е крайно необосновано.

Към часа на публикуването на този текст постовете на BIRD все още са публични.

*Тази информация обявява ръководителят на отдел "Обществени политики" за Централна и Източна Европа в Meta (компанията собственик на Facebook) Якоб Туровски в интервю за в. "Капитал" от септември т.г. Той не конкретизира дали служителите в България модерират съдържание на български, нито посочва кой точно отговаря за българското съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

8

avitohol

30.11 2022 в 09:54

Тая журналистка на Оффнюс вече две статии пише за тея Телус ... колко ли и платиха. А истината е друга. Чобанов сподела едно решение на Еврокомисията и му блокират профила за 30 дена. Пуска пост за тея тарикати и те веднага си плащат по медиите да тръгват статии срещу Бърд. А малко след като се разшумява му отблокират профила. Ах ах жълта цензурна Телуска сган.

1035

7

Niko Kolev

30.11 2022 в 00:03

Проблемът е, че никой не знае кои са модераторите, а обявените вероятно нямат нищо общо с модерирането. Иначе, да, трие се всичко анти Путин, ГЕРБ, ДПС. Това е разбираемо, защото се разбра, че са получили 1.4 милиона от държавната пара, по време на Борисов 2 и 3. Всъщност, получател е Колпойнт, която е българска собственост и е представител на Телус.
https://www.actualno.com/company/zashto-sa-plateni-nad-14-mln-lv-na-dyshterna-firma-na-schitanite-za-moderatori-na-f ejsbuk-u-nas-news_1852942.html

3767

6

Име на профила

29.11 2022 в 22:04

плача = мрънкам, лапсус от английски..

3767

5

Име на профила

29.11 2022 в 22:03

Честно казано не знам за каква анонимност говорите - всички в ИТ и аутсорсинг секторите знаят, че Фейсбук е там.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/01/28/3381520_facebook_otvaria_goliam_centur_za_preglejdane_na/

Това не доказва нищо. Аз не казвам, че няма там някой екип от еди колко си човека, който не модерира изключително избирателно нечии постове. Аз казвам, че не можеш да вменяваш вина на хиляди хора само защото подозираш, че сред тях има няколко десетки, които може би участват в това. Няма да се повтарям - това е народен съд някакъв.

Не съм тук от вчера, знаете, че путин = хуйло. Това обаче не оправдава горното, те не са руски политици или дори журналисти, а български оператори в кол център с много клиенти. Както и да е, знам, че масите са срещу мен, няма да плача повече - просто ви се чудя как така бързате да съдите невинни хора заради потенциална и вменена вина на някои сред тях, а когато примерно рашистите го правят - им се възмущавате.

3000

4

AcerStan

29.11 2022 в 21:29

Хич не ми е жал за рашистите от Telus

1020

3

PlamenIv54

29.11 2022 в 19:54

Допълвам: Досега Телус се криеха зад своята анонимност. Много често съм срещал коментари в различни медии от "наказани" коментатори, че се чудят кой е наказателят им. Затова смятам разкриването им за правилна стъпка.

1020

2

PlamenIv54

29.11 2022 в 19:50

Модерирането от Телус във Фейсбук е отвратително. Явно им се плаща за пропутинското подбутване на коментарите и аз лично съм бил тяхна жертва, не че съм се притеснил. Без друго мога и без Фейсбук, но сума ти идиоти се подвизават там, покровителствани от Телус и създават лъжливата видимост, че българите като цяло са по-прости, отколкото в действителност са. Правилно е BIRD да вземат отношение, дори да изглежда прекалено.

3767

1

Име на профила

29.11 2022 в 15:46

Четох го снощи, и макар че често вижданията ми съвпадат с усилията и целите на BIRD това беше безумие, и пример за жълта журналистика. "Нека заедно тормозим всички служители на тази организация, защото около 200 от 2000 в България работят по проект за Мета, и евентуално може би модерират профили и коментари. Всички трябва да ги е срам, и чрез тормоз трябва да ги принудим издадат списъка със служители на Мета акаунта!"

Това е подход присъщ за БКП и ДС, и е редно нормалните хора силно се разграничават от него.

В една федерация в дивия изток се работи със списъци, доноси, тормоз и насилие - нека не използваме същите похвати, и то за неясни политическо мотивирани цели.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков