Правителството дава 1,6 млн. лева на БНР за киберсигурност след атаката

OFFNews 21 декември 2022 в 19:10 1741 0

БНР

Снимка Архив

Средствата се отпускат, след като кибератака порази компютри в радиото

Министерският съвет одобри допълнителен трансфер от 1 660 000 лева по бюджета на Българското национално радио за 2022 г.

Допълнителните средства се осигуряват за обезпечаване на дейности за постигане на високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи и повишаване нивото на киберсигурност за подсигуряване непрекъсваемостта на програмата в БНР. 

Средствата се отпускат, след като кибератака порази компютри в радиото и доведе до изключване на дигиталните системи. Проблемът възникна в нощта на 12-и срещу 13-и декември. Поразени бяха компютри с административна информация, със счетоводни данни и звуков сървър (системата Dalet), където се съхраняват и монтират звукови файлове.

Основната цел на одобрения трансфер е придобиване на дълготрайни активи и осигуряване на високо ниво на защита на информационната и комуникационната инфраструктура, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков