Arena и Zamunda може да бъдат спрени всеки момент

OFFNews 03 април 2020 в 23:19 16386 6

“Всеки момент” може да бъдат спрени пиратските торент сайтове в България. Това e казаl началникът на отдел “Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев пред Economic.bg.

Според публикация на сайта TorrentFreak България планира да свали топ торент сайтове незабавно с подкрепата на САЩ.

Явор Колев е напомнил пред изданието, че плановете за свалянето на пиратските сайтове датират от години.

Битката на българските власти за спирането на пиратските торент тракери, които позволяват безплатно сваляне на авторскоправно съдържание, тече отдавна. През 2006 г. бяха първите акции и арести на собствениците на Arena.bg, като те продължиха през 2007 г. с тези на Zamunda.net. 

“Миналата година българските власти извършиха няколко операции за свалянето на ключови участници в пиратската екосистема IPTV”, пише сега TorrentFreak и допълва, че усилията им не са останали незабелязани. Американският търговски представител (USTR) по-рано премахна България от „Специалния си списък за наблюдение 301“.

Тази седмица TorrentFreak е получил стенограма от последния преглед на листа. На изслушването, според изданието, е присъствал български представител, който е информирал за продължаващия напредък на страната, както и че се работи по спирането на няколко основни торент сайта с помощта на американските правоохранителни органи.

Една от пречките по свалянето на Arena и Zamunda е, че те оперират чрез сървъри извън страната. “Полицията и ГДБОП подготвят заявки за правна помощ към САЩ, за да свалим хостинг сървърите, намиращи се в Съединените щати”, е казал българският представител..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

06.04 2020 в 09:00

Някой май си търси още проблеми.

12139

5

iliyapopov

04.04 2020 в 09:30

Руснаците масово затварят техните торенти въпреки, че са сигурно стотици - борбата тече постоянно. Роскомнадзор блокират, собствениците се пренасят на нови хостинг и т.н.!

23293

4

Стефан

04.04 2020 в 03:48

А това лошо ли е? Ако трябва - да пукна навреме?
Аз просто не знам какво е това. И все още някак съм жив ...

-1695

3

Mladen Nikoloff

04.04 2020 в 02:17

Абсолютни простотии. Първата Поправка на Конституцията на САЩ гарантира АБСОЛЮТНА свобода на словото и изразяването. Буквално единственото, което не може да съществува в интернета в САЩ са призиви за тероризъм, и то само директни такива от рода на - направете атентат утре на това място в толкова часа. Всичко останало - дори призоваване да се обере банка и да се изнасили Мелания Тръмп.. е позволено и е онлайн. В този ред на мисли, Явор Колев ще получи американска правна помощ за сваляне на торент тракерите тогава когато Доналд Тръмп се извини на Роуди О'Доналд, че я нарече прасе - никога.
Малко хора в тази страна са толкова бездарни, некадърни, безпомощни и неможещи колкото Явор. Ти трябва да си наистина ЗВЕРСКИ некадърниик от 15 години да се опитваш да затвориш торент тракерите, да ти е фикс идея номер едно и като не стане вместо да спреш да говориш за това и да си по нисък от тревата...да продължиш да обясняваш че ще затваряш торент тракери.

3232

1

tarabata

03.04 2020 в 23:37

Много интересно?! Печалбите на евреите са по-важни от
300 000 безработни в кочината, които се увеличават с 6000 всеки Божи ден.
 
X

Да помогнем на украинските деца!