Г-н Качински, пратете ваши хора, да им обясним как стават тези работи ей тъй, изотзад...

Огнян Минчев 23 декември 2017 в 15:57 64419 3

Снимка БГНЕС

Огнян Минчев

Европейската комисия предлага суспендиране на гласа на Полша в ЕС заради законодателство, регламентиращо политическа намеса в работата на съдебната власт. Така е, който си има независима съдебна власт, той може да планира политическа намеса в работата й.

Ние нямаме такъв проблем. Да оставим настрани, че у нас политически институции на изпълнителната и законодателната власт пряко избират съществена част от магистратите в различните институции на съдебната власт. Това, което е най-вече за отбелязване обаче е, че българската олигархия контролира съдебната власт - както и останалите институции на държавата - чрез пряк контрол върху номинирането и избирането на ключовите фигури в съдебната йерархия.

Политическата намеса в правосъдната система у нас никога не е била прекратявана, дори и ограничавана. С политически мотиви бяха избрани главни прокурори като Татарчев и Филчев, след като с политически мотиви на прокуратурата бе отреден конституционен статут "над мен - само Бог".

Експанзията на олигархичния контрол върху правосъдието продължи при всички управления през този век и достигна до пълно подчинение на системата през последните 5-7 години. Опитът за съдебна реформа, която да изведе решенията във висшите съдебни институции от политически контрол, бе осуетен.

Но подчиняването на съдебната власт у нас далеч не върви единствено и само през публичната институционална конструкция на политическо влияние. Контролът на олигархията е всеобхватен, защото тя успешно поставя свои послушни служители чрез всички механизми и по цялата йерархия на правосъдието чрез шантаж с компромати, корупция и директно кадруване през подчинените й държавни институции.

Е-ех, г-н Качински! Имате прекалено легитимистко мислене - искате всичко да постигнете с открити мерки на институционална законодателна промяна. Я пратете няколко ваши хора тука, да им обясним как стават тези работи ей тъй, изотзад... Както казва Щастливецът - да им покажем "начинът, по който конституцията може хепидже да се покътне, даже съвсем да се разглоби и пак да си бъде непокътната..." Тогава хем вълкът сит, хем агнето цяло - защо Полша ще й взимат гласа, а нашият глас образцово си стои цял целеничък. Ха де!

Коментарът е взет от Facebook профила на политолога Огнян Минчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

23.12 2017 в 19:01

Напълно съм съгласен с написаното от Минчев, но както отбелязва и рамбо, и той както и останалите социолози в България са винаги близки до властта и за няколко долара повече биха продали и майките си. Така че не мисля, че думите им имат някаква тежест в обществото. Да си въртят голф игрищата и хотелите и да не се правят на много загрижени за страната, обществото или демокрацията.

21061

1

рамбо

23.12 2017 в 17:06

Според тоя пишман демократ у нас с политически мотиви били избрани главните прокурори Татарчев и Филчев. Ами Цацаров какъв е бе? Навсякъде пише и се говори, че това е личния прокурор на "КОЙ", а само правещия се на политолог не е чувал ?! Колко удобно -да говорим за времето преди 10-20 години, а да се правим, че не виждаме настоящето
 
X

Да помогнем на украинските деца!