Неминуем Брекзит: ефектът на британското "освобождаване"

Барбара Везел, DW 21 декември 2019 в 18:39 5894 0

Снимка DW

Гръмкият му призив "Спрете Брекзит" се бе превърнал в постоянен фон за всички журналисти пред парламента, докато в Камарата на общините течаха безкрайни и ожесточени дебати.

И в студ, и в пек, повече от година Стив Брей и неговите съмишленици развяваха европейските знамена пред камерите на международните телевизионни екипи и протестираха срещу Брекзит. В този съдбовен петък обаче Брей сам застана край загражденията, въоръжен само със син чадър с 12 златни звезди. Съпротивата в и извън парламента се срина. „Днес е мрачен ден за Великобритания“, промълви Брей, който стана известен със своя неотстъпен протест срещу Брекзит.

Краят на една тъжна история

Борис Джонсън впрегна всичките си ораторски умения, за да постави още в края на тази седмица отново на гласуване проектозакона за излизане от Европейския съюз. Законопроектът предвижда нови моменти - например изключва се възможността за удължаване на преходния период и се намалява ролята на парламента в бъдещите отношения с единния блок. Гласуването премина този път гладко, проектозаконът беше одобрен с 358 на 234 гласа. Премиерът има зад гърба си солидно мнозинство от верни поддръжници, които дължат изборната победа и мандатите си именно на него. Вече нямаше кой да му противоречи. Затова пък брекзитърите изразиха своя триумф над все още останалите противници на Брекзит със заядливи закачки от рода на: Merry Brexmas и „Всичко, което искам за Коледа, не е ЕС“.

Премиерът настоя от тук нататък страната да гледа напред. "Тъжната история от последните три години и половина завърши", а етикети от сорта на "римейнъри" и "брекзитъри" остават в миналото, заяви Джонсън. Той каза, че не би искал да чува повече думата "Брекзит", а министерството за Брекзит и бездруго ще бъде разпуснато. В трогателно слово премиерът за пореден път възхвали славното бъдеще и независимостта на Великобритания след „освобождаването“ й от ЕС и заяви, че сега пред нея ще се разкрие „океан от възможности“.

Борис Джонсън остана непоколебим в позицията си по същество. Според него, краткият срок за преговори с ЕС ще укрепи позицията на британската страна в преговорите с Брюксел. Освен това Джонсън не желае никакво бъдещо привеждане в съответствие с регламентите и правилата на ЕС. Което показва, че всички високопарни приказки за близките отношения с европейските „партньори и приятели“ в бъдеще опират единствено до споразумението за свободна търговия.

Опозицията е на дъното

След гласуването в петък Камарата на общините ще трябва отново да се заеме с подробностите около закона за излизането от ЕС в началото на идущата година - но това ще са вече само формални процедури. Същото се отнася и за предстоящото гласуване в Камарата на лордовете - вече не съществуват никакви пречки за оттеглянето на Кралството от ЕС в края на януари. След като гласуванията в Лондон приключат, Европейският парламент ще трябва да даде своето одобрение, но това също е просто формалност.

Единствено от опозиционната лейбъристка партия, която все още е в шок след тежкото поражение на изборите, отново бяха отправени предупреждения. Според нейни представители, проектозаконът е лош, независимо че Камарата на общините го прие с голямо мнозинство. Проблемите, които ще възникнат след Брекзит тепърва предстоят, предупреди Киър Стамър, който е сред фаворитите за приемник на лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Много от колегите му обаче не се солидаризират с неговото мнение: шестима депутати от лейбъристите този път гласуваха за правителството, 32 се въздържаха.

Преговори за ново споразумение - от февруари

Когато на 31 януари в 23:00 ч. британско време Брекзит официално приключи, дискусиите в Брюксел за бъдещите отношения ще могат да започнат - и то още на 3 февруари. Преговарящ от страна на ЕС ще е отново Мишел Барние, а позицията на Лондон най-вероятно ще защитава Майкъл Гоув.

След вота в Обединеното кралство председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел приветства факта, че сега вече има някаква яснота за бъдещето. От друга страна, той посочи, че ЕС настоява за принципа на "равнопоставеност", което означава, че Великобритания ще може да има достъп до вътрешния пазар само ако се придържа към европейските регулации и стандарти.

В Брюксел важи принципът „достъп до пазара срещу спазване на правилата". Но ако Борис Джонсън не желае да се съобразява с това, всичко ще се сведе до едно безплодно споразумение за свободна търговия със стоки. ЕС сключва подобни споразумения само с трети страни, които не са особено близки до съюза и не са готови на допълнителни отстъпки. Мнозина все още не искат да повярват, че една страна като Великобритания, която до неотдавна е била член на ЕС, всъщност ще се окаже толкова далеч от останалата част на Европа.

Във всеки случай след вчерашния вот в Лондон и абсолютната победа на привържениците на Брекзит е ясно, че преговорите вероятно ще са трудни и горчиви. Сега вече ще става въпрос главно за защита на вътрешния пазар, както държавните ръководители на ЕС многократно подчертаваха през последните седмици и месеци. В следващия кръг от драмата за Брекзит държавните ръководители ще трябва отново да демонстрират единство, за да се защитят срещу британско правителство, което заплашва от партньор да се превърне в конкурент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови