Какво ни очаква на Софийския международен панаир на книгата (снимки)

OFFNews 11 декември 2018 в 18:30 4730 0

Започна 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, който по традиция в навечерието на Коледа представя българското книгоиздаване и литературната ни сцена.

Наред с него започна и 6-ият Софийски международен литературен фестивал, който ще представи чуждоезични творби на вниманието на българския читател.

Като част от панаира на шест нива в Националния дворец на културата са разположени щандове на десетки български и чуждестранни издателства. Сред тях са щандове с литература от Турция, Иран, Скандинавския север и Литва, Пакистан, Румъния и др.

Подготвени са 40 събития за фестивалните дни, включително: визуална поезия; как се чете архивът на Държавна сигурност в различните страни; какви маршрути следват преводите и как можем да чуем литературата чрез аудиокнигите. 

В рамките на панаира представители на Goethe Institute предлагат и нестандартната атракция The Kafka Experience. Тя позволява на посетителите да се потопят във виртуалната реалност на известната новела на Франц Кафка "Метаморфоза" от лице на насекомото, в което се превръща неговият главен герой като част от сюжета.

Сред участниците в панаира са и сдружение "Българска история", на чийто щанд можете да намерите новоиздадения фотоалбум "Царство България в цвят". Той събира в себе си уникални ретуширани и оцветени фотографии, които вдъхват живот на избледняващата, а иначе толкова пъстра епоха на Царство България. На щанда можете още да намерите луксозното издание на "Рибния буквар" и редица други заглавия. 

Мотото на международния литературен фестивал е "Четири страни - един език" и се фокусира върху немскоезичната литература от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн. 

На общия щанд на четирите страни гости ще се представят 29 издателства. Между тях е колекцията "100 години Баухаус", която ще има премиера на Софийския панаир на книгата. В рамките на фестивала с българската публика ще разговарят 11 немскоезични писатели: Катя Алвес, Лукас Берфус, Забине Бокмюл, Шерко Фатах, Дагмар Гайслер, Кристоф Хайн, Йонас Люшер, Роберт Менасе, Марион Пошман, Фердинанд Шмац, Илия Троянов.  

Тази година в програмата на панаира са включени и нови формати:

- Бързи литературни срещи, които дават възможност за петминутен личен разговор с писател;

- Тайно поетическо четене, за което ще трябва предварително да се запишете, за да разберете къде ще се проведе и кой точно ще участва.

Редица издателства предлагат и детска литература и настолни игри, като децата всяка сутрин ще могат да се включат в различни работилници, четения и срещи с новите книги на любими автори.

Сред участващите в събитията, подготвени в програмата, се срещат добре познати на читателите автори:

- 12 декември, 16:30: Среща с Христо Стоичков и Владимир Памуков, Издателство "Софтпрес" (зала 6, НДК)
- 13 декември, 17:00: Среща с автограф с Росен Карамфилов, Издателство "Жанет 45" (Щанд 326)
- 14 декември, 19:00: Среща с автограф с Милен Русков, Издателство "Жанет 45" (Щанд 326)
- 15 декември, 12:00: Среща с Георги Господинов, Издателство "Жанет 45" (Щанд 326)
- 16 декември, 11:00: Среща с автограф с Мария Пеева (Мама Нинджа) и Калоян Явашев (Татко Калоян), Издателство "Софтпрес" (Щанд 116)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!