Конкурсът за БНР: Жени Гаджалова е уверена, че финансовата дисциплина ще спаси радиото

Мая Младенова 20 януари 2020 в 13:07 2256 0

Снимка OFFNews

Увереност, че ще успее да преодолее финансовия дефицит в БНР и да увеличи неговия бюджет, изрази Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на радиото и един от кандидатите в конкурса за генерален директор.

Тази сутрин СЕМ започна изслушването на шестимата кандидати. Конкурсът беше обявен след скандалното отстраняване на Светослав Костов заради спирането на сигнала на Програма "Хоризонт". 

Гаджалова подчерта, че е управлявала финансите на Радиото от 2001-ва до 2009 г. и че никой от останалите кандидати няма нейния опит с управление на бюджета. По време на работата ѝ в БНР (при управлението на Поля Станчева - б.р.) дефицитът е бил преодолян и "винаги е имало пари за ДМС", припомни кандидатката.

Не се притеснявам, не ми се случва за първи път да изкарвам някого от критична ситуация, добави Гаджалова, която се явява за четвърти път в конкурса.

Тя попита защо субсидията на БНР е спаднала от 56 млн. на 43 млн. лева и защо досегашните ръководители са допуснали това. И заяви, че ще настоява Министерството на финансите да престане изчисляването на час програма. Ангажира се още да изглади дислабансите в заплащането между националните и регионалните програми, както и да повиши заплатите на музикалните състави. Въпросът с разликата в заплащането бе повдигнат в писмо до СЕМ от журналисти от регионалните програми.

Запитана за редакционната свобода на медията, Жени Гаджалова отговори: "Не виждам защо трябва да имам намеса. Не мисля, че генералният директор трябва да се меси в работата на журналистите. Гарантирам, че ще имат свобода."

Тя се застъпи за кросмедийни проекти на БНР и БНТ - какъвто беше "Полет над нощта"; за откриване на нова радиостанция за средна България, разположена в Плевен или във Велико Търново; и за поставяне на още предаватели, за да може БНР да заработи и като трафик радио.

Рекламата на европейските програми да се дава приоритетно на държавните медии, предлага още кандидатката.

Новият генерален директор на радиото ще бъде избран чрез гласуване в СЕМ на 22 януари, сряда. Днес СЕМ изслушва още Антон Митов и Андон Балтаков, а утре - Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови