Let It Be на всеки час в ефира на Радио Пловдив, екипът му иска увеличение на заплатите

Георги Савчев 09 януари 2020 в 22:12 4895 0

От днес, 11 дни преди началото на изслушванията в СЕМ на шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио, в ефира на Радио Пловдив на всеки час звучи "Let It Be". 

Сайтът на регионалната радиостанция, която е в състава на БНР, не е обновяван от 19 декември. Днес от екипа на медията излязоха с отворено писмо, в което посочват, че "отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите."

"През 2019 г. радиото не получи допълнително финансиране за отразяването на важната за Пловдив и региона година. Част от събитията имаха не само местно и национално значение, но и широк отзвук в Европа и по света. С усилията на всички съдържанието на тези събития бе отразено в ефира, интернет сайта и социалните мрежи, но в края на годината екипът ни не получи заслуженото допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР" - пише още в писмото.

Същевременно Общото събрание и синдикалните организации на Радио Пловдив излязоха с декларация, в която настояват за "увеличение на основната работна заплата за професиите, изискващи висше образование, до размер не по-малък от две минимални работни заплати за страната, както и увеличение на хонорарния бюджет" на регионалната станция. А също и за "гарантиране на допълнителни средства за възнаграждения на служителите за работа при извънредни събития и официални празници, фонд за целеви награди и допълнително заплащане за служители, които изпълняват повече от една дейност: звукорежисьори, които са едновременно и музикални редактори, както и водещи на предавания; журналисти, които са репортери, редактори, автори и водещи на предаване, редактори на сайта"

Декларацията на Общото събрание и синдикалните организации е изпратена до директорите на Радио Пловдив и на БНР, Управителния съвет на БНР, Комисията по култура и медии в парлaмента и кандидатите за генерален директор на БНР.

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени с приемането на бюджета на БНР и Радио Пловдив за 2020 година, обявяваме готовност за протестни действия" - пишат от екипа на медията.

770 лева основна заплата

Не е възможно основната заплата на журналистите в нюзрума да е 770 лева. Колегите, които са музикални редактори, съвместяват две длъжности - те са и тонрежисьори. Тяхната заплата е между 700 и 730 лева. Хората в радиото имат висок образователен ценз, трудът им е високоспециализиран. Смешно, нелепо и абсурдно е да стоят на подобни заплати. Защото всеки един журналист подготвя и звуково материала си, той монтира, притежава достатъчни технически умения. Пише и в сайта, тоест - обслужва още една медия. Поддържа и социалните мрежи на Радио Пловдив, заяви пред OFFNews.bg главният редактор на регионалната радиостанция Марин Данев.

Допълнителното материално стимулиране на радиото е смехотворно - става въпрос за пари от порядъка на 150 лева. Това, което ние сме получили, е твърде малко за работата, която сме свършили. За разлика от други програми [на БНР]. Други програми са получили много по-голямо допълнително материално стимулиране, отколкото Радио Пловдив, каза Данев. 

Всичко има някаква граница. Мисля, че колегите я достигнаха. Ние искаме да работим, но за това да ни се плаща. Настояваме за справедливост и финансиране. И край на дисбалансите в системата на БНР, коментира още главният редактор на Радио Пловдив. 

Той уточни, че "Let It Be" ще звучи в ефира на медията на всеки час безсрочно - до момента, в който не се удовлетворят исканията.

Как ще отговори ръководството на БНР?

Преди два дни, на 7 януари, и.д. генерален директор на БНР Антон Митов се е срещнал с екипа на Радио Пловдив, а утре ще има заседание на Управителния съвет на БНР.

Напълно приемаме искането на колегите. Ще го разгледаме на Управителния съвет. Но това трябва да се разглежда като искане изобщо за всички. И се нуждае от едно разпределение, както трябва, на бюджета на БНР, който е определен и се знае колко точно е. В рамките на бюджета, който е определен и няма да бъде друг, ще се постараем да бъдат удовлетворени, съобразно изискванията на колегите и изобщо в цялото национално радио, заяви пред OFFNews.bg Антон Митов.

Той е на мнение, че в декларацията на Общото събрание и синдикалните организации на регионалната станция има и още "доста разумни искания - за включвания на представител на екипа на Радио Пловдив при приемането на финансовата и програмната политика на БНР".

Според него подобно искане трябва да влезе като препоръка при избора на генерален директор на националното радио.

Разговорът в Пловдив беше дълъг, може би три часа и нещо. Отговорих на всякакви въпроси, включително и това, че в рамките на моя мандат като и. д. директор каквото мога, ще направя. Но добрият вариант е да използвам като препоръка всичко това, което искат от мен и от ръководството на БНР, да се свърши след избора на нов генерален директор. Може да не бъда и аз. Но заедно с този, който следва да бъде, с бъдещия генерален директор, каза още Митов.

Днес Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР - те са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова.

Изслушванията в СЕМ ще бъдат на 20 и 21 януари, а изборът на генерален директор - на 22 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков