Борисов: Ако заразените с коронавирус станат 100 на ден, пак затваряме всичко

OFFNews
06 май 2020 в 22:27 | 7567 |3

При нарастване на заразените от коронавирус на 100 човека на ден, категорично ще бъде затворено всичко отново. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция тази вечер в Министерски съвет след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Що се касае до коронавируса, резултатите са изключително лоши. Пандемията по никакъв начин не е отминала, както казва и най-големият институт в Германия – „Роберт Кох“, посочи той.

Според Борисов обаче в настоящата криза България намира най-правилното сечение.

"Дори в Гърция не се излиза. Ако ние като нация се пазим, ще продължим да отслабваме, ако не – лекарството го знаем какво е", каза още министър-председателят.

Борисов посочи, че бизнесът трябва да бъде подкрепен от държавата, но припомни и това че фирмите у нас плащат едва 10% данък.

"В Германия мисля, че е 46%", добави премиерът и обяви, че вече над 150 000 предприятия са се възползвали от мярката 60/40.

Премиерът коментира и темата с депутатските заплати. Преди дни Свободна Европа разкри, че народните представители продължават да получават безотчетните си пари извън заплатата, които са около 2800 лева на месец.

"Освен моята заплата и тези на министрите, ние нямаме орязан разход. Оказа се, че и заплатите на депутатите не били орязани", заяви премиерът.

Борисов не пропусна да разкритикува и опозицията.

"Акълът на БСП им го знаем, в момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели, има една еуфория за харчене. Ако опозицията действително се готви да управлява в бъдеще, то трябва вместо да иска да харчи пари, да иска да се запазят, каза той.

Според него на футболния отбор Левски трябва да се помогне, тъй като това бил славен клуб. Все още обаче нямало решение как да стане това.

"Мащабът на кризата с коронавируса изисква нашето единствено и солидарност, включително и към Западните Балкани. Европейският съюз мобилизира много бързо пакет от над 3,3 млрд. евро за здравния сектор на Западните Балкани, обясни Борисов за срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Според него това е огромна финансова инжекция за държавите от региона. Борисов съобщи, че се отпуска и пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро и 1,7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Лидерите от ЕС са подписали и точка за свободата на словото на медиите и борбата с престъпността.

Борисов посочи, че колкото твърдо подкрепя Република Северна Македония, толкова твърдо държи да няма изказвания в разрез с Договора за добросъседство.

“Да, ние твърдо ги подкрепяме, но и толкова твърдо държим на историята и много ясно сме го разписали в договора”, добави премиерът.

Борисов каза, че е бил подкрепен от други колеги, когато е повдигнал темата за недопустими изказвания от страна на Скопие.

"Особено ме заболя, че България била „фашистка държава” и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския подвиг, с българския народ и с българската църква”, заяви премиерът.

Той каза и че дава на съседите ни "най-братски съвет – да не си поставят неизпълними условия".

Препоръчани материали
dabedahaha

Рейтинг : 1096

07.05 2020 в 05:09 3
+ 1
- 0
Ами то заразени има колкото искаш, те са правопорпорционални на броя тестове.. Едничкият параметър, който дава представа за сериозността на епидемиологичната обстановка, това са хората в интензивни отделения, които с малки изключения не са били повече от 40 на ден. Безсимптомни или боледуващи с леки симптоми може и да не бъдат открити, но няма как бъдат пропуснати хората, които имат нужда от интензивна медицинска помощ. Вчера бяха 38. Нали това беше идеята на мерките, не да спира вируса, а да го забавя, за да могат болниците да издържат на наплива от хора? Е, това е напливът от хора. 30-40 човека в интензивни отделения в цялата страна и 100-200 подсмърчащи,част от които и без абслютно никакви оплаквания "под лекарско наблюдение".
aviatora

Рейтинг : 13355

07.05 2020 в 03:57 2
+ 7
- 0
Мутро, теб да затворят зад решетките!!!
emanuilis

Рейтинг : 9945

06.05 2020 в 23:45 1
+ 7
- 0
Въпрос на брой тествани хора. „Заразените" могат да са от нула до хиляди на ден. Болните, надали.