Борисов: Египет е потенциален доставчик на природен газ за България

OFFNews 23 октомври 2018 в 15:09 1639 0

"За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър".

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

"Египет е сред стабилните търговски партньори на България в района на Близкия изток и Африканския континент. От взаимен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния диалог в търговско-икономическата област", каза още Борисов.

По думите му стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, а за миналата година е надвишил 1 млрд. щ.д. Според него обаче има неизползван потенциал в сътрудничеството на двете страни. Премиерът вижда и необходимост от набелязване на стъпки за оползотворяване на възможностите за разширяване на инвестициите. 

Задълбочаване на двустранното сътрудничество би могло да се търси и по линия на земеделието, транспорта и туризма, смята Борисов. 

Според него борбата с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща кауза за България и Египет. Добави, че страната ни е заинтересована от развитието на двустранните връзки в сферата на правоприлагането, контра-тероризма, борбата срещу трансграничната организирана престъпност и трафика на хора.

Премиерът каза още, че България разглежда Египет като държава с ключова роля за постигането на стабилност в региона на Близкия изток и Африка – проблематика, която по думите на Борисов има отношение както към българската национална сигурност, така и към процесите в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!