Европа е част от ДНК-то на България, обяви Юнкер и ни обеща положителен доклад

Вероника Шербанова - Брюксел 08 ноември 2017 в 17:37 7912 2

Снимка БГНЕС

Европа е част от ДНК-то на България, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща с премиера Бойко Борисов по повод предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС. 

България се държи като държава основателка на ЕС, а основателките невинаги се държат като такива, коментира Юнкер. 

Той похвали подготовката за председателството и българския еврокомисар Мария Габриел, която по думите му върши неимоверно добра работа, и подчерта, че няма търпение да дойде в България през януари догодина. 

На журналистически въпрос за мониторинговия доклад за България, който трябва да излезе следващата седмица, Юнкер отговори, че той ще бъде положителен и повтори, че подкрепя идеята България да влезе в Шенген. 

Естественото място на България е в Шенген, подчерта Юнкер. 

Той коментира и въпроса за влизането на България в еврозоната, като посочи, че е впечатлен от резултатите на страната ни и тя е готова за тази стъпка и може да се възползва от предприсъединителна помощ. 

"България е страна, в която има бюджетен баланс, малък публичен дълг - 29%. Имаме страни в еврозоната, които са много отвъд цифрите на България", каза председателят на ЕК. 

Той също коментира една от темите за предстоящото председателство - Западните Балкани. 

"Моето убеждение е, че ние трябва да запазим открита европейската перспектива за Западните Балкани. Неколкократно съм повтарял, че макар и да не е възможно нови държави да се присъединят към ЕС преди 2019 година, бих искал европейската перспектива да не се разбира като покана, а като континентална необходимост за въпросните страни, които ще посетя, тръгвайки от Варна през пролетта на 2018 година", допълни Жан-Клод Юнкер. 

Топлите си чувства към България и премиера Бойко Борисов Юнкер споделил и по време на срещата си с премиера. Дори му показал, че все още пази чертежа на газовите пътища, които Борисов му начертал през 2015 г., като си ги е сложил и в рамка. 

За това се похвали самият Борисов във Фейсбук и публикува снимки, като написа: "Жан-Клод Юнкер все още пази чертежа на газовите пътища, които през 2015 г. му начертах, когато все още бяха само идея. Днес част от енергийните връзки са завършени, а реализирането на газовия хъб "Балкан" е все по-близо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови