Република Илинденска Македония е вероятното ново име на Македония

Срещата на върха в София събра несъбираеми неща, каза вицепремиерът

OFFNews 18 май 2018 в 08:52 8019 3

Скопие и Атина са на една ръка разстояние за името на Македония, постигнаха напредък по време на срещата в София. Доколкото чувам, името е Илинденска Македония. Това е едно от възможните имена, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. 

Република Илинденска Македония е новото предложение за името, съобщава и македонската медия A1 On, цитирана от агенция "Фокус".

Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, каза той. Важното е този изкуствен спор за името да приключи, спъва Македония за еврочленството. В България живеят повече хора с произход Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани, както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора, каза министърът. 

За срещата на върха в София и за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави - водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите, категоричен бе Каракачанов. 

Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт – като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали, заяви той.

Той коментира и решението на Светия синод да не участва в тържествата за 1000 г. Охридска епископия. По думите му са надделели лични конфликти, Русия и Вселенския патриарх. Той припомни на митрополитите: Вие не сте църква само за себе си, а на българския народ и трябва да ви интересува мнението на българските енориаши. 

В края на ноември миналата година Синодът прие да съдейства на Македонската православна църква за установяване на каноническия й статут. Патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ". Преди дни обаче Синодът реши - докато патриарх Неофит бе в болница, да откаже участие в тържествата в Охрид на 27 май.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

18.05 2018 в 13:04

Естествено че има Македония, както има Тракия, Мизия, Илирия и така на татък.

6145

2

kokoten

18.05 2018 в 12:51

....няма Македония,камо ли пък Илинденска,от векове това е югозападна България и колкото и да се напъват разни "тумбаци" това ще си остане во веки веков.Амин.

6109

1

Azarael

18.05 2018 в 12:42

Ей хора опомнете се,
защото стигнахте много далеч в наглостта и
нахалството ви !
Не сте вие хората /Каракачанов, въжеиграча Бойко
или византиеца Ципрас/
седящи с големите си тумбаци и задници по бюрата
в кабинетите си, които ще определяте името
и съдбата на една държава !?
Тежката дума ще я каже македонския народ,
който има все още остатъчни сили
/за разлика от смазания вече българин/
ДА ИЗОКА СИЛНО и помете всички
евроатлантически подлоги около себе си,
които са го налетели:
КАТО МУХИ НА МЕД . . .
 
X

Да помогнем на украинските деца!