СДС си вдигна цената пред ДСБ: Искаме с вас, но можем и с ГЕРБ

Юлиана Ончева 12 ноември 2018 в 11:25 7823 14

На националната си конференция вчера СДС постъпи като истинска малка партия на втори тур на избори: "ще ви подкрепим срещу..." - следва договорка с фаворита, обикновено за бъдещи постове и сфери на влияние.  

В случая Съюзът на демократичните сили си вдигна цената пред ДСБ. С програмната си декларация СДС всъщност каза на Демократи за силна България: ние искаме съюз с вас, но, ако не се отделите от Да, България, можем да станем партньори и с ГЕРБ. Защото - СДС, ДСБ, ГЕРБ и ДБГ са членове на Европейската народна партия. 

Никой не се интересува от ДБГ, уточни пред OFFNews представител на синия съюз след конференцията. В интерес на истината на форума се чуха и гласове за коалиция с ДСБ и във формат "Демократична България"(заедно с партията на Христо Иванов), но те останаха като глас в пустиня.

Няма и нагласи за коалиране с партии от Обединени патриоти. Тоест - или ДСБ в чист вид, или ГЕРБ, като предпочитанията са към "автентичната дясна формация".

Целта формулира лидерът Румен Христов: СДС обезателно трябва да присъства в следващия парламент. Политика се прави в парламента, извън него трудно изпращаме сигнали до избирателите си. 

Спорове на конференцията предизвика и Програмната декларация, след като част от участниците във форума се обявиха "против" партията да се извинява за пореден път за стари грешки в управлението от ранните години на прехода. 

Декларацията на СДС в окончателен вид: 

Съюзът на демократичните сили e дясна, християн-демократическа и национално отговорна партия, която продължава да бъде основната антикомунистическа организация в България, осъществила успешно прехода от тоталитарна, към държава – член на ЕС и НАТО.

Този преход има три взаимно свързани и изключително значими сфери на промяна: политическа, икономическа и духовна. 

По време на нашите управления историческият дълг към Отечеството ни задължаваше да извършим тежки и непопулярни реформи, допуснахме и недобри практики.

Днес Съюзът на демократичните сили заявява, че положените усилия в тези три сфери са довели до заемането на полагащото ни се място в Европа и НАТО. СДС е убеден, че членството в ЕС и НАТО няма алтернатива. Но категорично не сме постигнали най-главната цел – повишаване на благосъстоянието на българските граждани и достигането до средноевропейския стандарт на живот.

Ние осъзнаваме нашите пропуски и на базата на този опит, сега СДС си поставя за цел смяна на неефективния за гражданите модел на управление, утвърдил се след 2001 г.

Като отчита проблемите на управленския модел в настоящия момент, Съюзът на демократичните сили е убеден, че има водеща роля за промяната му и може да помогне на страната ни да посрещне новите предизвикателства пред променяща се Европа.

СДС, като най-старата дясна партия в България, не трябва да отстъпва политическия терен на автентичното дясно, родолюбието и традиционните ценности на други формации, за които това е по-скоро тактика за изграждане на положителен публичен образ, отколкото осмислена и последователно защитавана политика.
Затова СДС се обявява за приемане на програмни приоритети на партията, насочени към съхранение на консервативната й същност в политически, икономически и морален смисъл.

Като партия, поставяща в ценностите си на първо място достойнството, сигурността и просперитета на гражданите в една демократична държава, СДС предлага на другите десни и национално отговорни организации, убедени в необходимостта от смяна на модела, обединителни приоритети, около които да се търси сътрудничество в следните посоки:

Задълбочаване на интеграционните процеси в ЕС и НАТО, в това число - ускореното приемане на България в Еврозоната и Шенген

Удвояване на доходите през следващия управленски мандат чрез по-висок икономически растеж, чрез удвояване на БВП за следващите 10 години и намаляване на преките и косвени данъци

Осъществяване на необходимите реформи в съдебната система, които да осигурят справедливо и бързо правораздаване за всеки българин

Борба с корупцията на всички нива в институциите и държавната администрация

Финансово-административна децентрализация, административна реформа и намаляване броя на чиновниците
премахване на административните пречки за бизнеса и гражданите

Прекратяване на порочната практика за наливане на пари в нереформирани системи, като образование, здравеопазване и сигурност

Въвеждане на електронно правителство

Съюзът на демократичните сили приема тези цели като основополагащи за възстановяването на справедливостта в нашето общество и търсене на съгласие за общи политически действия с други десни, дясно-центристки и родолюбиви организации, за да превърнем България в достойна и богата европейска държава!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

14

ЛАФЪРДИЕВ

12.11 2018 в 23:42

Чайника на Уестингхаус ли имаш предвид в Козлодуй?

7568

13

Tabadatko

12.11 2018 в 19:13

@Лафърдиев. Аз мислех, че имаш конкретна критика. Не ме притеснява, ако сме теглили дълг. Притеснява ме, ако го теглим за глупости, като това с бързоварите за Белене.

6774

12

ЛАФЪРДИЕВ

12.11 2018 в 18:43

Ами на сайта на Народното събрание си виж кой как е гласувал за:
Новоемитиран външен дълг Борисов 2:
Декември 2014 г. – 2 933 745 000 лв./ 1.5 млрд. евро
Март 2015 г. – 6 063 073 000 лв./ 3.1 млрд. евро
Февруари 2016 г. – 4 302 826 000/ 2.2. млрд. евро.
Общо Горанов : 13 299 644 000 лв. / 6.8 млрд. Евро

21061

11

рамбо

12.11 2018 в 18:34

СдС-то дали могат събра 4-ма за един бридж белот поне, като имат толкова условия? Можели били и с ГЕРБ?! Е те може и да могат, ама при тоя наплив от мераклии да бъдат пудели на Бойко, за какво му са още едни, при това с много претенции?

7568

10

Tabadatko

12.11 2018 в 18:23

@Лафърдиев. Какво за дълга? Прати линк. Дълг ГЕРБ вземат и сега. Често косвено, през енергийните дружества.

17156

9

aviatora

12.11 2018 в 17:11

Тази комунистическа мижитурка Румен Христов да покаже луксозните си возила, шофьорите, кото го возят него и семейството му и прочие! Откъде бе г-н Демократ си толкова богат?!!

6774

7

ЛАФЪРДИЕВ

12.11 2018 в 15:45

Tabadatko, виж си гласуването на Радан и сие от ДСБ за дълга..
Пък после не вярвай на нечии чужди думи..
Щото от 2020-та г. започва изплащането им.. 6,3 милиарда евро натрупани от Горанчо от 2014 и 2015 с любезното съдействие на реанимираните..
По-голяма помощ за Баце - за една петилетка да отвее дълга на бай Тошо, дет той го трупа 33 години, никой друг не е оказвал.. Пък след туй го играхме онуй за "опозицията"..

7568

6

Tabadatko

12.11 2018 в 15:18

Не мога да повярвам на думите на Лафърдиев за Радан Кънев. Веднъж да се види в политиката, че някой застава зад ясни принципи, в интерес на гражданите, а не на себе си. Демекври, 2015г вече изглежда отдавна. Не и зам не.
Лай***иев. Ти си трол. Не заслужашав мръсният възхуд, който дишаш.

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

12.11 2018 в 14:32

А!!! Ма то ПП ГРОБ никогиж не си е вземал обратно коалиционните партенки..
Веднъж захвърлени на стълбичките изпод опашката на коня си остават там... Янка Магистралната си все там... Болен - сега го раздава Радка Дълбоката - УЖ в опозиция, ама и УЖ в управлението покрай Далаверко и Корем Воеводата..
Та тез от СДС-то - или квото там ей останало от него, що са надат, че ИКОНОМИКАТА, ГЛУПАКО пак шай министъркиня на Баце..
 
X

Да помогнем на украинските деца!