100 дни до пагоните. Пиянски погром на курсанти разтресе армията на Русия на фона на войната в Украйна

OFFNews 23 март 2023 в 08:30 15424 23

Снимка

Руски курсанти в деня на получаване на първите лейтенантски пагони. Загряването за този ден започва 100 дни по-рано с напиване и различни ритуали.

Пиянски погром на стари кучета от офицерското училище във Волск в Саратовска област срещу първокурсниците от учебното заведение изтече в социалните мрежи и разтърси военните и политическите среди в Русия. 100 дни преди заповедта за произвеждане в първи офицерски чин в доблестната армия на Путин и Шойгу петокурсници нахлуха в корпуса на първокурсниците и унищожиха цялото им оборудване. Прокуратурата във Волск мълчи по случая.

На 12 март вечерта курсантите от 38-и курс на факултета за материално осигуряване на армията с ракетно гориво след солидно наливане с алкохол отбелязвали на територията на военната Академия на тила във Волск традиционния ритуал 100 дни до излизането на випуска и получаването на офицерски пагони.

Пияните стари кучета на тълпи обикаляли с флагове на територията на Академията и издавали радостни звуци, без нито един от дежурните офицери и офицерите на подразделенията, които срещнали по време на дефилето си, и които са записани на видеокадрите, не им направил забележка.

Походът завършил с нахлуване в казармите на първи курс, където бъдещите офицери заставили дневалния да им козирува, а дошлия на бегом офицер не могъл да попречи на тълпата да влезе в казармата.

Вживели се като „без малко“ офицери курсантите от 38-курс доста повратно възприели в какво се състои офицерското достойнство. Разгромили до последната дъскичка мястото на дислокация на младшия курс, преобърнали гардеробчетата с дрехи на първокурсниците, трошили маси, нощни шкафчета, кревати, крещяли, размахвали руското знаме, заливали първокурсниците с шампанско. Единственото, което успял да направи офицер от казармата било да прибере бутилката на бъдещия си колега, когато тоя поискал и него да залее с пенливо вино.

Видеото с геройския подвиг на бъдещото офицерство си го записали самите курсанти от 38-и курс. Проблемите започнали, когато един от първокурсниците изпратил клипчето на баща си офицер, а той нагоре и, когато от апарата на Министерството на отбраната позвънили в щаба на Академията, се оказало, че дежурните офицери не знаят нищо.

В Академията по горещи следи пристигнала височайша комисия на МО за разследване на случая. Първоначално било решено целият курс да бъде изпратен като редови контрактни военнослужещи на война в Украйна заедно с офицерите.

Впоследствие решението на комисията било смегчено – част от наказаните курсанти също имали татковци с големи звезди на пагоните. В крайна сметка 11 курсанти от Академията – най-активните на видеото били изключени с продължаване на службата във войските на Западния военен и Централния военен окръзи. Междинният етап на вземане на решение предвиждал изгонването на 20 курсанти, в т. ч. и на двама първокурсници.

Освен 11-те обучаеми в редовата армия отиват началникът на факултета и началникът на курса. На началника на Академията първоначално е наложено наказание „Мъмрене“, но впоследствие е отстранен от длъжност.

Военни блогъри са бесни от мълчанието на командването и бездействието на прокуратурата, тъй като срещу погромаджиите би могло да бъде започнато производство по члена от НК на РФ за ванадлизъм.

Блогърите подмазвачи пък обвиняват за станалото бившия министър на отбраната от 2008 година Анатолий Сердюков, който разрушил отработените методи и програми за подготовка на офицери за съветската, а после и руската армии и така унищожили най-доброто военно образование в света. Сердюков и помощниците му внедрили „прословутата Болонска система“, от която сега започвали да се избавят в цивилните вузове по препоръка на президента Путин.

„Това, което се случва на това видео не е просто беззаконие на тълпа тъпи идоти. Това е присъда за системата за подготовка на бъдещите офицери във Волското училище. Нито един участник от този отвратителен погром няма право на офицерски пагони. Ибо във войската той ще пренесе най-отвратителното и мерзко нещо, което може да пренесе неграмотен, нямащ никакви морални правила и понятия за чест офицер. Ще се повторя, нито един участник от този погром няма право на офицерски пагони. Организаторите – на съд. Всички останали – в армията като редници. Пътят им към офицерските пагони – само през фронта и само за тези, които се запишат да отидат там доброволци за не по-малко от 6 месеца в зоната на СВО. Началникът на училището и началникът на факултета да бъдат свалени от постовете си. Командирът на батареята, ротния и взводните командири – на фронта. И никак другояче“, коментира един от критично настроените към инцидента военни кореспонденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

23

поп Дръвчо

24.03 2023 в 17:40

Когато утрепаха новобранеца с компресор, българска армия нямаше.

Това беше руска земска армия. С всичките си екстри.

Сега е 50/50 - доколкото половината шапкари са си все същите, ама вече няма набор.

22548

22

dolivo

24.03 2023 в 08:58

Руска простотия

Хубаво, че махнаха казармата в Бг, че нашите офицери също не знаеха как да се справят с простотиите

То не беше ли пасене на трева около плаца, миене на тоалетни с четки за зъби, слугуване на старите кучета и други унижения, които нямат нищо общо с ритуал на възмажаване

2073

21

Johnny B Goode

23.03 2023 в 20:56

... че в Амрика бият негрите?

2073

20

Johnny B Goode

23.03 2023 в 20:52

Вовчик, а ти знаеш ли,

865

19

Constanza

23.03 2023 в 20:41

Вие ли сте Цветан Булиев, че така се обидихте?

-7195

18

vovchik

23.03 2023 в 20:11

Цветан Булиев е истински човек, и историята му също.
Няма да ви пускам линкове, невежеството ви е достатъчно обидно.

865

17

Constanza

23.03 2023 в 19:35

В никой от казармените спомени, които съм била принудена да изслушам през живота си, не е имало изцепки от такова естество.

-7195

16

vovchik

23.03 2023 в 19:29

Де да си измислях, Констанца.

865

15

Constanza

23.03 2023 в 19:14

Измисляте си, г-н Вовчик.

1905

14

2021

23.03 2023 в 19:02

Това е като романтика. Не знам там дали имат ритуала "стари войници" както беше при нас. Знаете, бягате по коридора за да стигнете до другия край, ама не стигате...
 
X

Да помогнем на украинските деца!