''Държавен преврат!', 'Престъпно правителство!'': хиляди на протест в Тел Авив срещу кабинета и реформата на Нетаняху (галерия)

OFFNews 08 януари 2023 в 08:50 5921 0

Протест в Тел Авив срещу заявената от кабинета на Нетаняху драстична реформа, удряща съдебната система.

Снимка БТА/АП

Протест в Тел Авив срещу заявената от кабинета на Нетаняху драстична реформа, удряща съдебната система.

Хиляди излязоха в събота вечерта на протест в Тел Авив срещу сформираното преди по-малко от месец ново правителство на Израел, след като по-рано тази седмица министърът на правосъдието Ярив Левин представи планове за драстична реформа, която удря съдебната система на Израел и позволява на парламентът (Кнесетът) да приема отново закони, отменени като противоконституционни от Върховния съд.

Според организаторите над 10 000 протестиращи са се събрали на митинга на площад "Хабима" в крайбрежния град, пише The Times of Israel. Протестът включваше и факелно шествие.

Организаторите наричат случващото се "държавен преврат", извършван от "престъпното правителство, което заплашва да навреди на всички граждани, независимо кои са те".

В сряда министърът на правосъдието Ярив Левин обяви противоречив пакет от правни реформи, който драстично ограничава правомощията на Върховния съд да блокира законодателство и правителствени решения, считани за дискриминационни и/или недемократични, предоставя на правителството контрол върху избора на съдии и премахва юридическите съветници на министерството, назначавани от главния прокурор.

В съвместно изявление в събота лявата група "Заедно" и протестната "Министърът на престъпността" обвиниха "крайните и опасни елементи в новото правителство", че се опитват да "навредят на всички нас", обвинявайки управляващата коалиция, че е насочена срещу арабите и че дискриминира по полов и сексуален признак.

"Няма да си седим вкъщи и да стискаме палци и няма да се предаваме на отчаянието и разочарованието. Където има битка, има и надежда и ние ще излезем и ще се борим за нашия дом", се казва в изявлението.

В коалиционните споразумения, подписани преди полагането на клетва от новото правителство, се призовава за законодателство, което ще позволи на доставчиците на услуги да отказват услуги въз основа на религиозните си убеждения - инициатива, разглеждана от критиците като узаконяване на дискриминацията срещу ЛГБТК хората и други целеви сектори.

"Тази вечер, приятели, ние изградихме нов демократичен лагер. Такъв, който включва евреи и араби, мъже и жени, хетеросексуални и ЛГБТК хора, светски и религиозни - обединени срещу едно зло правителство и в името на едно по-добро бъдеще на това място", заявиха пред протестиращите Яел Лотан и Авнер Гваряху, ръководители на организацията "Прекъсване на мълчанието".

Лотан и Гваряху подчертаха, че човешките права не се отнасят единствено до евреите и трябва да обхванат и арабите - включително живеещите в районите, които Израел завзема през Шестдневната война от 1967 г.

Някои от протестиращите в Тел Авив скандираха "подстрекателството започва в залите на правителството" и "Нетаняху е опасен, корумпиран и расист" - пише новинарският сайт Ynet.

На митинга присъстваха редица членове на Кнесета, сред които Мерав Михаели и Гилад Карив от лявоцентристката Партия на труда, както и Аймен Одех, председател на предимно арабския алианс Хадаш-Таал. Бившият министър Ципи Ливни също присъства на митинга и произнесе реч.

В публикация в Twitter Одех твърди, че е бил нападнат вербално и физически, след като е произнесъл реч на митинга. В разпространен в интернет видеозапис се вижда как мъж напада Одех и придружаващите го лица, а в отделен видеозапис същият мъж казва на репортер, че е ударил законодателя.

Полицията не коментира инцидента.

"Заедно с хиляди невероятни демонстранти излязохме на протест и извикахме с ясен глас: няма да позволим унищожаването на нашата страна! Ще продължим да се борим за нашата демокрация", написа в Туитър Михаели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!