Ударът срещу Сирия - реакциите по света

OFFNews 14 април 2018 в 16:31 12149 5

Рано тази сутрин коалиция, водена от САЩ и включваща Великобритания и Франция, извърши въздушни удари срещу Сирия. Мотивът: химическата атака в град Дума от миналата седмица срещу цивилно население.

Какви бяха реакциите по света на нападението?

Сирийският президент Башар Асад каза в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, че е по-твърдо решен от всякога да се бори с тероризма в Сирия след ракетните нападения тази нощ на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийски военни обекти.

"Тази агресия само засилва решителността на Сирия да продължи да се бори и да смаже тероризма във всяко кътче на територията", заявил Асад според съобщение на сирийското президентство, цитирано от "Франс прес".

Рохани уверил Асад, че Иран ще продължи да подкрепя Сирия и предупредил, че ракетните удари на западните страни срещу Сирия ще доведат до разрушения в Близкия изток.

"Подобни нападения няма да имат друг резултат освен още разрушения. Американците искат да оправдаят с тези нападения присъствието си в района", казал иранският президент, цитиран от иранската агенция Тасним.

Русия реагира осъди нападението и заплаши то да не остане без последствия, а президентът Владимир Путин свика Съвета за сигурност на ООН. Заседанието е днес.

Китай също реагира негативно. Външното министерство на страната обяви, че се противопоставя на използването на сила в Сирия и допълни, че политическото уреждане е единственият начин за решаване на сирийския въпрос и призова за цялостно, честно и обективно разследване на подозренията за атаки с химическо оръжие в Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ние трайно се противопоставяме на употребата на сила в международните отношения и сме за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни", каза говорителка на китайското външно министерство.

"Призоваваме засегнатите страни да се върнат в рамките на международното право и да решат кризата с диалог и преговори. Всяка едностранна военна акция, която заобикаля Съвета за сигурност на ООН, противоречи на елементарните принципи и норми на международното право и усложнява уреждането на сирийския проблем", добави говорителката, цитирана от АФП.

Арабските страни

Въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски военни цели може да дадат възможност на тероризма в региона да се засили, заяви иракското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Египет е дълбоко обезпокоен от увеличилото се напрежение около Сирия във връзка с нанесения тази сутрин ракетен удар по територията на тази арабска страна, заяви египетското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

Катарското ръководство подкрепи военната операция на САЩ и съюзниците им в Сирия, съобщи телевизионният канал "Ал Джазира", като се позова на министерството на външните работи на емирството.

Официален Рияд подкрепи военната операция, проведена в нощта на петък срещу събота от САЩ и съюзниците им срещу Сирия, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", като се позова на саудитското министерство на външните работи.

Ливанският президент Мишел Аун осъди нанесените въздушни удари от чужди държави по Сирия. Както съобщи телевизионният канал "Ал Манар", той подчерта, че те "не спомагат за политическото уреждане на кризата".

Европа

Германия отказа да се включи в операцията на коалицията, водена от САЩ. Въпреки това днес канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция".

"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел.

В участващата в операцията Франция се чуха гласове "за" и "против" операцията.

Водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен разкритикува участието на Франция в ударите срещу Сирия, като написа, че тези удари повеждат Франция по път с непредвидими и потенциално необратими последици. Франция отново губи шанса да се появи на международната сцена като независима и балансирана сила, написа Льо Пен. 

Ударите на САЩ, Великобритания и Франция, нанесени без одобрението на ООН, са безотговорна реваншистка авантюра на американците, е мнението на Жан-Люк Меланшон, лидер на радикалното ляво движение "Непокорна Франция". Франция заслужава повече от това да играе такава роля. Тя трябва да е сила (за поддържане) на световния ред и мир, написа той в Туитър.

В същото време френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че ще има нова военна интервенция в Сирия в случай на ново нападение с химическо оръжие.

"По въпроса за химическото оръжие има червена линия, която не бива да бъде пресичана и ако тя случайно бъде пресечена, ще има нова интервенция", каза министърът по телевизия Бе Еф Ем Те Ве и добави: "Мисля, че урокът ще бъде разбран".

Льо Дриан посочи, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия са унищожили значителна част от химическия арсенал на режима в Дамаск. 

Френският външен министър съобщи, че визитата на президента Еманюел Макрон в Русия в края на май не е поставена под въпрос.

Италия реагира резервирано. Страната е показала ясно на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия, съобщи днес премиерът Паоло Джентилони.

"Ракетният удар бе извършен от САЩ и някои европейски страни. Това са съюзнически страни, нашите връзки със САЩ са тесни и специални, но този път ние настоявахме и дадохме да се разбере, че не може да се подразбира, че ще има логистична помощ (от страна на Италия), че ударите биха могли да се извършват от територията (на нашата страна)", каза премиерът. 

Нанесените днес ракетни удари не бива да слагат началото на военен конфликт, заяви той. Сега не е време за ескалация, дошъл е моментът за дипломация, за да се даде на Сирия демокрация и плурализъм след седем години на страшен конфликт, посочи Джентилони.

"ЕС призовава всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим - се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. - ЕС призовава всички страни в конфликта, особено поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съюзници, да въведат незабавно прекратяване на огъня и да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация."

ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия, се казва още в изявлението, в което се казва, че Съюзът е бил уведомен за целенасочените удари на коалицията с цел предотвратяване на нови случаи на използване на химически вещества от сирийския режим и че "подкрепя всяко усилие в тази посока"

Българската позиция вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

14.04 2018 в 22:12

Не, аз питах за друго. Що така, "световните интелектуалци и интелектуалки", които обожават да поучават всички на изток от Одер, и да им държат сметка за съществувалите политически строеве през последните 10 века, и за религията и азбуката, сега не вземат да се възмутят от действията на собствените си правителства. Които са извършили военно престъпление, все пак.

20699

3

Новак

14.04 2018 в 21:24

Явно “международната общност” не подкрепя това малоумие.
Май тези искаха да заличат някакви следи.

23293

2

Стефан

14.04 2018 в 20:57

Че това е бандитизъм - спор няма.
Интересна ми е обаче реакцията на "интелектуалците" в англия и франция. В щатите няма такова, и от там не чакам нищо.
Та, същите тия, които обожават да клеймят разните режими и несправедливости, които падат с пяна на устата в припадъци от справедлив гняв срещу разните въоръжени правителства от Изтока, сега май не казват нищо. Нито звук.
Кво стана?

 
X

Да помогнем на украинските деца!