Изследване обещава ключов пробив за лeчението на COVID-19 с протеин

OFFNews 20 юли 2020 в 14:09 6833 0

Нов вид лечение на COVID-19 драстично намалява броя на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, сочат резултатите от клинично изследване, съобщава Би Би Си.

Терапията е разработена от британската компания Synairgen и използва протеин (белтък), наречен интерферон бета. Това е белтък, който тялото произвежда, когато има вирусна инфекция.

Протеинът се вкарва директно в дробовете на пациентите чрез вдишване посредством инхалатор (небулайзер) с надеждата да предизвика имунен отговор.

Предварителните резултати сочат, че вдишването на белтъка намалява с цели 79% риска хоспитализираните пациенти да се влошат и да развият тежка форма на заболяването - като например да се нуждаят от изкуствена вентилация.

В същото време, третираните с интерферон бета шансът на пациентите да се възстановят напълно - до степен болестта да не пречи на ежедневните им дейности, нараства от 2 до 3 пъти.

Проучването е показало "много значимо" намаляване на задуха при пациентите, получили това лечение.

Намалява се с една трета и средният болничен престой при изследваната група - от 9 на 6 дни.

В проучването са участвали 101 доброволци, които са били приети за лечение в девет болници във Великобритания.

Половината от участниците са приемали лекарството, другата половина е приемала плацебо.

Резултатите не са публикувани в рецензирано издание, нито са предоставени пълните данни от изследването. Затова към момента няма категорични данни за ефективността на новото лечение. Според учени, ако резултатите се потвърдят от по-мащабно проучване, това ще е ключов пробив за болничното лечение на пациентите.

Какво следва?

По думите на главния изпълнителен директор на Synairgen Ричард Марсдън през следващите няколко дни компанията ще представи своите открития пред медицинските регулатори по света, за да види каква допълнителна информация им е необходима, за да одобрят лечението. Този процес може да отнеме месеци, въпреки че британското правителство, както и много други, заяви, че ще работи възможно най-бързо, за да се получи открие лечение на коронавируса, добавя Би Би Си.

Възможно е да бъде получено спешно одобрение - както антивирусното лекарство ремдезивир през май.

Друга възможност е да се даде разрешение повече пациенти да бъдат подложени на лечението, като ефектите се следят внимателно, за да се потвърди, че е безопасно и ефективно.

Ако получи одобрение, лекарството и инхалаторите, използвани за доставянето му, ще трябва да се произвеждат в големи количества.

Как работи?

Интерферон бета е част от първата защитна линия на организма срещу вируси, предупреждавайки го да очаква вирусна атака. Коронавирусът изглежда потиска неговото производство.

Новото лекарство е специална формула на интерферон бета, в която протеинът е под формата на аерозол. Целта е вдишаната директно доза интерферон бета да предизвика силен отговор на вируса, дори при пациенти с отслабена имунна система.

Същият протеин обичайно се използва за лечение на множествена склероза. Смята се, че той би се понесъл лесно и от пациенти с астма и други хронични заболявания на дихателната система.

В Synairgen вярват, че този вид лечение би дало резултат и в ранна фаза на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови