Капчици с коронавируса във въздуха могат да ни заразят, ако не проветряваме и не спазваме дистанция

OFFNews 30 юли 2020 в 16:57 3171 1

Капчици с коронавируса във въздуха могат да ни заразят, ако не проветряваме и не спазваме дистанция, съобщи Асошиятед прес.

Последните информации за масово разпространение на коронавируса на закрито - в ресторанти, нощни клубове и на репетиции на хорове показват, че вирусът може да остане във въздуха достатъчно дълго, за да зарази околните, ако не се спазват стриктно мерките за социална дистанция.

Според експерти липсата на вентилация в такива ситуации допринася за разпространението на заразата и може да позволи на вируса да оцелява по-дълго време във въздуха.

В доклад, публикуван през месец май, се посочват резултати от изследване, което установи, че при говорене се изхвърлят дихателни частици, които могат да останат във въздуха в затворено пространство от осем до четиринадесет минути.

Според СЗО най-силно изложени на опасността от зараза по този начин са лекарите и медицинските сестри, които изпълняват специализирани процедури като интубиране или включване на пациентите към белодробна вентилация. Здравните власти препоръчват използването на защитни маски и други защитни облекла и мерки при извършването на тези процедури.

Учените подчертават, че е далеч по-безопасно да стоим на открито, отколкото на закрито, защото капчиците с вируса се разпръскват в свежия въздух и така намаляват шансовете за разпространение на новия коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови