Медсестрите в готовност отново да опънат палатки пред МС

Заради противоречива информация за хода на преговорите по НРД протестиращите искат нова среща с Ананиев

OFFNews 23 декември 2019 в 13:08 1629 0

Снимка OFFNews

Медицинските сестри обявиха стачна готовност. Очаква се около 14 часа отново да опънат палатки пред Министерския съвет. Протестиращите настояват за среща със здравния министър по-късно днес.

Повод за неочаквания развой на събитията станаха слуховете, че обещанието, което им беше дадено миналата седмица - увеличението на заплатите им да се фиксира в рамковия договор, с процент от приходите по клинични пътеки, няма да бъде изпълнено. 

Искането на медицинските специалисти беше да има фиксирани проценти за лекарите, за мед. сестри и останалия болничен персонал. По-рано от БЛС обявиха, че ще настояват 30 на 100 от приходите по клинични пътеки да бъдат заделяни за заплатите на здравните специалисти. НЗОК обаче настоява за по-нисък процент.

От сутринта Лекарският съюз заседава с Надзорния съвет на Касата по някои от спорните текстове в НРД за медицинската дейност. Сред тях са намалените цени на 10 клинични пътеки, за които е било договорено увеличение. До момента увеличение има за над 250 клинични пътеки.

На срещата с Кирил Ананиев протестиращите ще настояват да ги запознае с параметрите на Рамковия договор и дали в него ще има текстове свързани с процентното разпределение на работните заплати. Сестрите искат подобно разпределение да има разписано за всяка клинична пътека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!