Назначаването на мамография вече няма да праща жените автоматично в списъка със застрашени от рак

OFFNews 12 декември 2018 в 10:17 3203 0

Назначаването на мамография от лекар по време на профилактичен преглед повече да не означава автоматично изпращане на жените в списъка с хората в риск от рак на гърдата, предлага Министерството на здравеопазването в проект за изменение на Наредба 8/2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Това ще става при наличие на повече фактори, става ясно от проекта, а в мотивите си от МЗ пишат, че сегашният ред "не води до здравен резултат". Настоящата редакция "навежда към необходимостта от последваща активна диагностика до изясняване на проблема при пациентката, което е безусловно и се извършва без да е необходимо и независимо от включването на тези случаи като рискови фактори", посочват авторите.

Прави се и друга промяна, която засяга хората в риск от развитие на сърдечно-съдови заболяванияЗадължението на общопрактикуващият лекар (ОПЛ) да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, се заменя с възможност медикът да извърши такава консултация по своя преценка.

Оценката по SCORE системата определя 10-годишния риск за фатална исхемична болест на сърцето според пола, възрастта, систолното налягане, общия холестерол и тютюнопушенето. Оценката се прави на здрави хора, като върху изброените рискове може да се повлияе с комплекс от дейности от компетентността на ОПЛ, включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. "Поради това не е наложително извършването на задължителна консултация със специалист кардиолог. Такава е включена в алгоритъма за диспансерно наблюдение при пациенти с определени заболявания, като например артериална хипертония", се казва в мотивите.

С предлаганите промени се постига по-голяма нормативна яснота и оптимизация на ангажиментите на общопрактикуващите лекари към пациентите, като се избягва дублиране на дейности в рамките на първичната и специализираната медицинска помощ, пишат още от здравното министерство.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни. Той е публикуван вчера в портала за обществено обсъждане на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!