Проф. Иво Петров: Това беше пандемия на твърденията, надявам се да минем към доказателствата

OFFNews 12 август 2020 в 11:10 9689 0

Снимка Архив

Има възпалителни и тромботични усложнения при болните с коронавирус, които засягат белодробната циркулация, миокарда, венозните съдове. Учим се в ход. Това беше пандемия на твърденията и се надявам да минем към доказателствата, вече се събраха множество данни, каза по Нова телевизия кардиологът проф. Иво Петров от „Аджибадем Сити Клиник”.

Той и колежката му доц. Красимира Христова от Националната кардиологична болница коментираха необходимостта от скрининг на изкаралите инфекцията, за да се проследи има ли трайни поражения върху сърдечносъдовата система. Подобна инициатива е започнало Европейското дружество по кардиология.

Специалистите се обединиха около извода, че последиците от инфекцията са непредсказуеми и развитието на сърдечна недостатъчност е една от тях. Доц. Христова съобщи, че има случаи на миокардити и при млади хора, и при деца.

При най-малките пациенти са регистрирани случаи на имитация на болестта на Кавазаки (възпаление на кръвоносните съдове с инфекциозен произход).  "Не знаем какви ще бъдат късните последици от вируса, затова настояваме за скрининг на хората, които са се срещали с него", допълни кардиоложката. 

Болестта протича по различен начин, за различен период при всеки пациент, според имунната му реакция. Има случаи на оплаквания от задух, болка дори 30-40 дни след излекуване. Наглед това са обикновена неразположения, но трябва да бъдем нащрек, каза доц. Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!