Микаела Шифрин завърши сезона с 60-а победа и рекорден кристален глобус

OFFNews 17 март 2019 в 14:27 2086 0

Двукратната олимпийска и петкратна световна шампионка в алпийските ски Микаела Шифрин завърши сезона в Световната купа с 60-а победа и историческо постижение. Американката бе най-бърза в гигантския слалом в андорския зимен център Солдеу и си гарантира кристален глобус в дисциплината. Това е безпрецедентно четвърто отличие в рамките на сезона, след като Микаела си осигури крайната победа за трета поредна кампания, както и титлите в слалома и супергигантския слалом.

Иначе днес 24-годишната състезателка беше най-бърза след първия манш с 1:09:74 минута, а във втория допусна малка грешка в долната част на трасето, но това не се оказа фатално и тя изпревари с 0.30 стотни от секундата сензацията на състезанието Алис Робинсън от Нова Зеландия.

17-годишната Робинсън, световна шампионка за девойки, заслужи място на подиума за първи път в десетия си старт за Световната купа при жените. Световната шампионка при жените Петра Влъхова от Словакия остана трета на 0.41 стотни, след като даде най-добро време във втория манш, но не успя да навакса изоставането си от първия.

Шифрин триумфира за 17-и път през сезона, с което записа новото най-върхово постижение в историята на Световната купа. Американката спечели четвърти гигантски слалом за сезона и общо 11-а победа в дисциплината. Микаела е и петата скиорка, която печели в една година глобусите в двете технични дисциплини. Досега това са постигали Лизе-Мари Морерод (1977), Френи Шнайдер (1989 и 1995), Аня Першон (2004) и Таня Путяйнен (2005). Във въпросните случаи Морерод, Шнайдер и Першон също печелят и Големия глобус.

Шифрин завърши като номер 1 за кампанията с 2204 точки, следвана от Влъхова с 1355 точки и Холденер с 1079 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови