Мирослав Найденов: Очаквам хора, ръководили министерства при ГЕРБ, да напуснат

OFFNews 19 февруари 2014 в 08:59 2781 2

Очаквам от групата на ГЕРБ да се еманципират още хора, още повече, че ситуацията, в която се намират, е че се чувстват безполезни. Става въпрос за хора, които са ръководили министерства. В момента те се намират в ситуация на обезверение.

Това коментира пред bTV бившият земеделски министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов. Той е един от първите активисти в правителството на Бойко Борисов, който се разграничи от политиката на ГЕРБ след падането на кабинета през февруари 2013 година.

Найденов смята, че хора, които преди са били ангажирани с управленска дейност, сега вероятно ще напуснат. „Не правят нищо в парламента, не правят нищо в комисиите, карани са да правят неща, не по тяхна воля“, коментира Найденов и уточни, че става въпрос за хора, „ако не бивши министри, то хора, активно ангажирани с управленска дейност“.

По този начин Найденов потвърждава кулоарните слухове, че следващият, който се очаква да напусне групата на ГЕРБ в парламента, е бившият транспортен министър Ивайло Московски. Той, заедно с бившия енергиен министър Делян Добрев, беше един от близките до Владислав Горанов министри. Останалите министри от парламентарната група на Борисов са Лиляна Павлова и Томислав Дончев.  

Това, което спира много хора от напускане, е опасението, че срещу тях има компромати. „Нерегламентирано, години наред Цветанов, събираше компромати срещу политическите си противници, срещу бизнесмени“, каза Найденов и даде пример с наскоро напусналия Владислав Горанов. Според него бившият заместник на Дянков не е напуснал по-рано, защото е държан „на каишка“ от Цветанов. „Моят отговор е, че те се страхуваха от Цветанов и информацията, която има за тях. Смятам, че в такава ситуация, е възможно той да продължи да вади информация, компрометираща тези, които се опитат да се разграничат от него по някакъв начин“, обясни Найденов.

Той очаква подобни компромати в скоро време да се появят, както за Владислав Горанов, така и за Красимир Стефанов.

„Надявам се, когато губи тези позиции (Цветанов, бел. ред.), когато има неприятности, повече хора да кажат тези неща на глас и да се разграничат“, каза още Найденов.

Той обясни, че знаел как действа Цветанов от лични впечатления. „Още първия ден намерих в кабинета си като министър подслушвателно устройство“, каза Найденов и допълни, че често виждал „странни автомобили и хора в непосредствена близост“ до него.

Той каза, че не знае дали Цветанов има компромати срещу Борисов, но когато излезли записите по случая „Мишо Бирата“, вътрешният министър е трябвало да бъде отстранен. „Ако тогава Цветанов беше отстранен, тогава много последващи събития нямаше да се случат“, обясни ексземеделският министър.

Според Найденов в ГЕРБ няма да има революция. „По отношение на Цветанов има една стара българска приказка: „А дано, ама надали“. Много хора очакваха да се случи нещо на този конгрес, но се запази статуквото“, каза Найденов. Той смята, че Цветанов запазва ръководната си роля в партията, защото двамата нови заместници на Борисов са кметове, които са достатъчно ангажирани с работата и „надали ще тръгнат по страната да агитират.“

Найденов каза още, че като министър е имал срещи с Делян Пеевски. Поводът за тях били възражения, които депутатът от ДПС имал по отношение на кадровата политика на ГЕРБ по места. Ставало въпрос за отстраняване на директори на горски стопанства, за които Найденов назначил проверки.

Найденов е категоричен, че не е ползвал комфорта на медиите около Пеевски и върху него не е имало разпънат медиен чадър. „Аз не съм бил щаден от медиите, когато е трябвало да отговарям на въпроси, за разлика от сега управляващите, не съм се крил“, коментира Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!