Турската полиция стреля с водно оръдие по протестиращи срещу арести на журналисти

OFFNews 05 ноември 2016 в 20:20 6887 2

Полицията в Истанбул е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу скорошните арести на журналисти от опозиционен вестник, предаде "Гардиън".

Тълпата е тръгнала към редакцията на медията, когато е била разпръсната. Сред нея е имало много жени и възрастни хора, но това не е попречило на властите да използват крутите мерки и дори да арестуват с груба сила част от тях.

В небето е имало и полицейски хеликоптери, след като тълпата се събрала на протест срещу ареста на девет души от вестника "Кумхюриет" и на няколко про-кюрдски официални лица. Миналата година главният редактор на "Кумхюриет" бе вкаран в затвора, защото е публикувал държавни тайни, свързани с подкрепата на турското правителство за сирийските бунтовници. Вчера пък бяха арестувани няколко кюрдски политически лидери.

Случващото се е част от антитерористичната операция на Ердоган, която бе осъдена по света. От преврата насам над 110 хил. съдии, учители, професори, полицаи, общественици, държавни служители, военни и т.н. бяха арестувани или уволнени по подозрения във връзки с преврата или организаторите му. Според Ердоган това е изкореняване на тероризма, според критиците му - претекст за премахване на всякакви опоненти, които има.

От управлението на Ердоган досега 170 вестници, списания, телевизии и информационни агенции са били закрити в Турция, оставяйки над 2500 журналисти на улицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews