Прокуратурата даде на съд бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

OFFNews 31 май 2018 в 11:52 8448 1

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе днес обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и председателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Искът е внесен в Софийския градски съд (СГС) по пет члена на Наказателния кодекс.

Разследването е извършено под ръководството на СГП по образувано на 19 юли 2017 г. досъдебно производство.

Боршош е обвинен, че е разпоредил 3 431 146,06 лв. целеви средства да бъдат разходвани нецелево - за разходи, несвързани с дейностите, за които са били отпуснати. Сумата е част от 17 млн. лева отпуснати с решение на Министерския съвет от 3 август 2017 г. с цел  за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Разследването установило още, че от януари 2015 г. до януари 2017 г. били сключени договори с адвокатски дружества, въпреки че са били назначени двама юрисконсулти; има и договори за изработване на сайт на НДК при съществуващ такъв; за изработване на технически паспорти на сградата също при вече налични. Така е извършена умишлена безстопанственост в особено големи размери - пише прокуратурата, според която случаят е "особено тежък", като щетите за НДК са в общ размер 389 624.82 лв.

Събрани са още и доказателства за друг случай на умишлена безстопанственост със значителни щети за НДК (28 399,61 лв.). Става въпрос за следното: на 9 септември 2015 г. Боршош отправя искане до МС за предоставяне на служебни коли при положение, че НДК е разполагало със „Ситроен С4“ и микробус "Хюндай“. Без да изчака решението на правителството, Боршош си купил срещу едногодишен лизинг "Лексус ЛС 600“. Платил 14 199 лв.

В същото време МС уважил искането и предоставил за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“.

Договорът за лизинг обаче не бил прекратен. Нещо повече - следващата година бил сключен нов, отново при условията на оперативен лизинг, за “Лексус ЛС 600“, и пак били платени 14 199 лв.

В периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. съзнателно били сключени 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили вреди в размер на 86 740 лв., пишат още от прокуратурата.

Шест от договорите са за PR обслужване, а по същото време в НДК били назначени четирима служители за тази дейност

Останалите 9 договора са за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени 2-ма юрисконсулти.

Обвинението в длъжностно присвояване в особено големи размери се основава на случай от ноември 2016 г., когато Боршош присвоил 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, твърдят от прокуратурата.

Вторият обвиняем е бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев.

Според прокуратура той принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване. То е престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

31.05 2018 в 13:22

Ало Джийзъсе, сега тоя Боршо, правилен човек ли е(демек жълтопаветник) или не е правилен(демек комуниз)?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика