Сарафов проверява шпицкомандата в прокуратура. Намери връзка между Гешев, Нотариуса и Пепи Еврото

Уличната справедливост ни изпревари, призна и.ф. главен прокурор

OFFNews 09 февруари 2024 в 12:11 3557 3

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Предвождана от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов група обвинители влезе на проверка в Софийската районна прокуратура. Това се случи малко след съобщението, че екип от 21 обвинители от Върховната прокуратура започва проверка на дейността на СРП по нареждане на Сарафов. А поводът за ревизията е скандалът с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Смятаният за лобист в съдебната власт Божанов бе разстрелян показно в близост до дома му в столичния квартал "Горна баня. След покушението се разбра, че Нотариуса е рекетирал Ивайла Бакалова, чийто мъж Веселин Денков е задържан по обвинение за участие в престъпна група за лихварство. Божанов обяснил, че може да повлияе на магистратите да го пуснат, сочи разследване на Антикорупционния фонд.

Съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лозанов също са се оплакали, че Нотриуса ги е заплашвал, за да решат по определен начин дела.

В съобщението на държавното обвинение пък се напомняше, че Сарафов е поискал оставката на ръководителя на СРП Невена Зартова още миналата година. Редица сигнали срещу Мартин Божанов са потъвали точно там.

"За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да ги изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система", заяви Сарафов пред събралите се журналисти днес.

Снимка: БГНЕС

И допълни, че има критики и към Софийската градска прокуратура, която води делото срещу Божанов, заради бавната им работа.

"В съвещанията, които сме провеждали съм искал от тях по-бърза и динамична работа по делото. За съжаление обвинението, което знаех, че колегите от СГП гледат, закъсня. Иначе се подготвяше обвинение на въпросния Мартин Божанов-Нотариуса", подчерта Сарафов. 

По думите му в хода на ревизията очаква да излязат доказателства кое дело е иззето от един прокурор без мотиви и е възложено на друг прокурор от така наречения специализиран отдел.

"Ако едно дело се изземе от прокурор, който съвестно е работил, и се даде на друг от шпицкомандата без аргументи, то ние ще проследим пътя и в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и който е извършил закононарушение, който е продавал дела, да отиде в съда", закани се той.

Борислав Сарафов уточни, че не е ходил в частния съдебен клуб в столичния квартал "Гео Милев", който стана известен след случая с Нотариуса. Дори не е знаел за съществуването му. Той подчерта, че изпитва възмущение, че е възможно да се търгуват дела в такива клубове. Според него "пред скоби" излизало името на бившия обвинител №1 Иван Гешев, както и кръга около Петьо Петров-Петьо Еврото.

Групата на Божанов е действала подобно на тази на някогашния следовател от скандала "Осемте джуджета". И двамата са имали влиянието да решат проблем с правосъдието, но и да създадат такъв, за да искат още пари.

"Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и при двете групи и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга, аз съм го казвал многократно", каза Сарафов.

Преди няколко дни правосъдният министър Атанас Славов обяви, че контактите на Мартин Божанов-Нотариуса стигат до най-високото ниво в съдебната система. Той потвърди, че има досъдебни производства по заплахите срещу магистрати, по които се работи.

"По данните, с които разполагам към момента, става дума за много добра организирана мрежа, в която има прокурори, съдии, медии, политици. Припомням как се казваше разследването на Антикорупционния фонд - "Списък за бърз контрол", това насочваше към една системност, към връзки на много високи нива. Този човек си позволи открито да заплашва съдия, което показва, че връзките му стигат до много високо ниво", заяви министърът тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

09.02 2024 в 14:18

""За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да ги изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система""

УжасТ! И тоя милиционер е прокурор в държава от ЕС!

800

2

д-р Хауссс

09.02 2024 в 14:14

Ами то май освен улична, друга справедливост няма - как няма да ви изпревари, като се правите на разсеяни?

1005

1

ПР

09.02 2024 в 13:19

Деветото джудже,Борислав Боби!
Тамън да закове"Нотариуса",та те взеха,че го пушнаха.То с Еврото тъй-изчезнА,та и умрЕл се писА.Колко сладко!Блато,ама блато-блато.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки