Григор Димитров: Искрата отново е разпалена в мен

OFFNews 03 декември 2015 в 09:20 4493 2

Григор Димитров в зала

Снимка Сергей Антонов

Григор Димитров в зала "Арена Армеец" в София

"Ще бъда честен, беше много тежко", каза Григор Димитров за изминалия сезон през 2015 г. в интервю за официалния сайт на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

В началото му очакванията към българина бяха високи, след като през 2014 г. 24-годишният тенисист се изкачи до №8 в световната ранглиста - постижение, което никой друг български тенисист не е достигал, и победи Анди Мъри, за да достигне първия си полуфинал на турнир от Големия шлем - Уимбълдън.

Но колебливите резултати през първата половина на 2015 година бяха предвестник в тима на Димитров, чийто треньор тогава беше австралиецът Роджър Рашийд. Българинът ще завърши годината едва в Топ 30 - като №28 в ранглистата, с най-добър резултат полуфинали на турнирите от категорията ATP 250 в Бризбейн и Истанбул.

"В някои моменти в главата ми нахлуваха съмнения и въпреки че работех, просто се чувствах потиснат. Въпреки че работех, не се представях добре. Казвах си "Ок, работя здраво, но нищо не става, нищо не се отплаща. Но това е част от играта и точно сега започвам да разбирам какво се случи с мен тази година и всички грешки, които направих. По някакъв начин, колкото и негативно да беше, мисля, че е добре, че всичко ми се случи по този начин. Преживях и двете страни на медала - единия ден си в Топ 10, аз бях №8, а на другия - №28. Това е добър контраст за мен, сега гледам на нещата по различен начин."

През 2015 г. Димитров очакваше да прогресира още повече в кариерата си, но всичко, което му се случи беше препятствие след препятствие, разочарование след разочарование. То беше толкова голямо само в рамките на един сезон, че беше трудно за преглъщане.

"Иска ми се да мога да кажа, че тази година е била само за изграждане на характера ми, но твърде много неща се случиха. Основното нещо на и извън корта беше структурирането на отбора ми, което е едно от най-трудните неща. мисля, че това ми отне много. Когато нещата не са в ред, съм склонен да бъда малко нетърпелив. Просто искам да правя нещата, които са добри за мен. Правейки ги, чувствам, че пренебрегвам играта си. За това мога да обвиня единствено себе си и никой друг."

Но Димитров завършва 2015 година с вълнение и надежда. Той включи дългогодишния треньор и ментор на Хуан Марин дел Потро - Франко Девин, в отбора си и само след няколко седмици заедно представянето на Димитров много се подобри.

"Добре е най-накрая отново да се чувствам жив. Чувствам, че искрата е разпалена отново, чувствам се мотивиран, което е много добро чувство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews