Антибиотик за деца при първи симптоми на стрептококова инфекция във Великобритания

Здравните власти прибягнаха до тази извънредна мярка след най-малко девет смъртни случая от бактериална инфекция

OFFNews 07 декември 2022 в 14:31 14546 0

ученик

Снимка Pixabay

Инфекцията се разпространява особено активно в началните училища

Здравните власти във Великобритания препоръчаха на педиатрите да изписват превантивно антибиотик на деца, които боледуват от стрептококова инфекция, съобщи в. "Гардиън". Това се случва след девет известни смъртни случая през последните седмици.

В понеделник официалният говорител на министър-председателя съобщи, че тази година случаите на инфекции причинени от стрептокок А са необичайно много. "Знаем, че бактерията причинява лека инфекция, която лесно се лекува с антибиотици и в редки случаи може да попадне в кръвта и да причини сериозно заболяване", обяви той.

Стрептококите от група А са често срещани причинители на бактериални инфекции. Бактерията невинаги предизвиква заболяване, но може да причини възпаление на гърлото и сливиците, обрив, скарлатина и импетиго.

Във вторник министърът на образованието Ник Гиб заяви пред GB News, че по препоръка на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, превантивно, антибиотици могат да се дават на деца в училища, засегнати от стрептококова инфекция. 

Планът беше предложен от министъра на здравеопазването Ник Маркъм в Камарата на лордовете в понеделник.

Дадохме инструкции на лекарите, когато е необходимо, проактивно да предписват пеницилин като най-подходящ антибиотик за тази бактерия. В случаите, когато има разпространение в началните училища, се допуска употреба на антибиотици с профилактична цел, каза той.

Мерките идват на фона на новината от вторник, че от тежък случай на стрептококова инфекция в начално училище в Белфаст, Северна Ирландия, е починало петгодишно момиче. 

Общопрактикуващите лекари на Острова избягват масовото предписване на антибиотици, тъй като това може да изгради резистентност у населението при сериозни инфекции. Мярката за предписване на антибиотици на деца в училище или детска градина, изложени на неинвазивен стрептокок от група А, се прилага изключително рядко. Според инструкциите на здравната агенция такъв ход може да се предприеме само при извънредни обстоятелства и всеки случай да бъде разглеждан индивидуално.

Какво казват здравните специалисти на Острова

Децата, които страдат от обичайните вирусни инфекции, имат моменти на спад, последвани от подобрение. Състоянието им се движи по крива нагоре-надолу, но дори болни не спират да се хранят и да приемат течности. Когато обаче става дума за инвазивна бактериална инфекция, няма епизоди на подобрение, децата стават все по-зле и по-зле с всеки изминал час, обяснява проф. Адам Фин от университета в Бристол.

Професорът отбелязва, че най-честите усложнения са установени при боледуващи от скарлатина деца. Скарлатината е едно от заболяванията, предизвикани от стрептокок от група А.

Симптомите на скарлатина включват болки в гърлото, главоболие и треска, заедно с грапав фин, розов или червен обрив по тялото, обяснява педиатърът и препоръчва на родителите да търсят лекарска помощ, когато възпаленото гърло и треската не изчезват с обичайните средства, казва специалистът.

„Обривът при скарлатината не е като нормалните вирусни обриви. Кожата на детето е грапава и зачервена. Езикът е ярко червен като след ядене на ягоди. Необичайната сънливост, дехидратацията и рядкото уриниране също са тревожни симптоми", пояснява той.

Защо има увеличение на случаите?

„Първо, смятам, че виждаме много вирусни инфекции да циркулират в момента и тези бактериални инфекции могат да дойдат като допълнение“, казва д-р Сюзън Хопкинс в програмата Today на BBC Radio 4. - „Второ, върнахме се към нормалните си социални контакти и затова болестите, които наблюдаваме през последните месеци, се появяват извън обичайната си сезонност", смята лекарката.

„Трябва също така да признаем, че мерките, които предприехме през последните няколко години, за да намалим циркулацията на COVID, редуцираха и другите инфекции. И това означава, че когато нещата се нормализират, тези традиционни инфекции, които сме виждали в продължение на много години, започват да циркулират на високи нива", посочва д-р Хопкинс.

Попитана дали това е резултат от по-ниски от нормалните нива на имунитет, причинени от COVID мерките, тя казва, че това е една от потенциалните версии, които се проучват. При нормални обстоятелства всяка година децата прекарват определен брой инфекции и изграждат имунитет. През последните две години това не беше така, заради ниското ниво на инфекции при противоепидемичните мерки, което означава, че по-малко деца са се срещнали със сезонните вируси и са изградили имунитет към тях.

Друго предположение е, че преболедуването от коронавирус е направило имунната система особено уязвима на външни агенти, смята педиатърът.

Джим МакМанус, президент на Британската асоциация на директорите в общественото здравеопазване, посочва, че бдителността от страна на родителите и здравните специалисти ще бъде жизненоважна за предотвратяване на нови смъртни случаи през следващите седмици.

Всички практики на общопрактикуващи лекари и спешни отделения са получили инструкции „да имат нисък праг“, когато обмислят дали да предписват антибиотици на деца със симптоми на стрептокок А.

Макманъс прогнозира, че вероятно ще има още тежки случаи и евентуално нови смъртни случаи поради високия процент инфектирани, но и че всички смъртни случаи могат да бъдат предотвратени с бързо лечение.

По думите му правителството извършва засилено наблюдение на разпространението. Той отправи апел към клиницистите за по-усилено тестване: "Колкото повече микробиологични изследвания се правят, толкова по-добре. Защото трябва да разберем какво се случва. Няма ваксина за това, така че трябва да знаем какво да правим.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!