Д-р Маджаров: Така въведена, е-рецептата ще доведе до черен пазар на лекарства

В момента могат да ви продадат антибиотик без да отбележат това в НЗИС, твърди шефът на БЛС

OFFNews 24 октомври 2023 в 12:47 1297 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров

Така въведена електронната рецепта ще доведе до черен пазара на лекарства. Това каза по Нова телевизия, председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, в коментар за резултатите от изслушването на здравния министър Христо Хинков в Комисията по здравеопазването.

По думите на д-р Маджаров, проследимостта на антибиотиците в момента се осъществява само при лекарите.

Управляващите не знаят какви количества от лекарствата са налични в аптеките, но твърдят, че са продадени по-малко. В момента могат да ви продадат антибиотик, без да отбележат това в Националната здравно-информационна система (НЗИС). На въпросите ни как ще осъществяват контрола над аптеките и вносителите отговориха с мълчание, каза шефът на БЛС.

Според д-р Маджаров с е-рецептите не се променя нищо в отпускането на лекарства. "Ако хванат фармацевт да продаде антибиотик без рецепта, глобата е 1000 лв. Същевременно Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила едва 800 проверка, при хиляди аптеки в страната, по метода "таен клиент". Тайните клиенти са 8 и всички аптеки ги знаят, каза той.

Д-р Маджаров припомни, че от съсловната организация са предлагали да не може да се извади складова наличност, ако няма отворена рецепта и тази рецепта да се затвори, когато има действие по нея, но това не е било прието.

Той цитира и опита в Гърция, където въвеждането на електронните рецепти е станало с гратисен период, в който се е използвал и хартиен вариант. Хартиената рецепта е била задържана в аптеката, а информацията от нея се е въвеждала от фармацевтите. "У нас аптеките отказват да правят това, дори да вземат подпис от пациента", добави той.

В коментар за проведеното изслушване на ресорната комисия вчера Маджаров подчерта, че "управляващата конфигурация си заравя главата в пясъка". Не е било постигнато съгласие по нито един въпрос.

Изнесоха ни информация, която граничи с комунистическа пропаганда. Без конкретни данни. Около 100 000 души търсят системата ежедневно с оплаквания. Дори да премахнем тези, които не се нуждаят от антибиотик, със сигурност не са 20 000, каквито са данните на МЗ. Отчетоха изписани към 80 000 рецепти, от които са изпълнени 68%. Първо, не мога да кажа дали са продадени ниаистина толкова, защото самата промяна в Наредба 4 не прави никакви промени в системата на аптеките. Стана известно, че нашата държава няма никаква информация за доставки проследимост на количества лекарства. Всички мълчаха, дори правляващите, на този въпрос, а твърдят, че знаят колко са продадени, каза д-р Маджаров.

По думите му в момента се случва "нещо изключително страшно", тъй като, за да не връщат пациентите си, лекарите са вдигнали ръце и отбелязват в електронните рецепти, че позволяват замяна в аптеката. "От 12% отметнали "разрешавам замяна", два дни по-късно вече 47% от медиците са я позволили", отчете председателят на БЛС.

Той отбеляза и друг интересен факт, в противовес на твърдението, че лекарите предписват оригиналните лекарства, защото имат финансов интерес. "От всички посочени като неизпълнени рецепти само една е била за оригинален медикамент, всички останали са за генерици", посочи той, цитирайки данни от МЗ.

Никой не знае каква е причината да определени лекарства да ги няма в аптеките, няма как да проверим. Истината е, че става дума за абсолютен търговски интерес. Категорично отказват да позволят видимост на складовете си, каза д-р Маджаров.

По повод отказа на лекари да работят с мобилното приложение за издаване на рецепти, шефът на БЛС подчерта, че не повече от 18% от лекарите са под 50-годишна възраст, а при общопрактикуващите лекари проблемът е още по-сериозен.

Има признати специалисти, които досега все още преглеждаха пациенти, защото са търсени, но сега се отказват, защото им е трудно да свикнат с дигитализацията. Това са хора на възраст, грозно и обидно е да се хвърлят подобни обвинения към тях. Т. нар. реформа обхвана само лекарите, аптеките останаха извън нея, затова нищо няма да се промени, категоричен бе д-р Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки