Единодушно: Хората с ТЕЛК ще получават пенсиите си до преосвидетелстване

Янка Петкова 11 януари 2023 в 13:21 3465 0

Деница Сачева

Снимка Архив/БГНЕС

Деница Сачева, вносител на законопроекта

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат и чакат преосвидетелстване, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, финансовата и целева подкрепа съгласно Закона за хората с увреждания (ЗХУ), както и подкрепа, на която имат право съгласно други нормативни документи като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения, до издаването на ново решение.

Това реши единодушно на първо четене парламента с приемане на Законопроекта за изменение на Закона за хората с увреждания, внесен от Деница Сачева и група народни представители по предложение на омбудсмана, след протести.

''Не ви е срам!'' Хора с увреждания се срещнаха със зам.-министър под дъжда, за да чуят, че трябва да почакат

Законопроектът ще гарантира, че при забавяне на определенията на ТЕЛК, хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, Регионалните здравни инспекции трябва да подадат информация до НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, НАП, работодателите или общините.

За целта документите за преосвидетелстване трябва да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК-а.

Законопроектът предвижда още хората, които продължават да взимат пенсиите си и другите видове подкрепа, и в последствие им бъде определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, да не възстановяват получената в повече сума.

С друга промяна право на финансова помощ по ЗХУ ще получат гражданите, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на Закона ще е с повече от 130 лв.

По време на дебата Георги Гьоков от "БСП за България" подчерта, че Законът за хората с увреждания, който в сегашния си вид е внесен от ГЕРБ, не е донесъл никакви реформаторски решения.

Крайно време е да не се подхожда популистки и палиативно и вниманието да е насочено не към остойностяване на увреждането, а към ресурсите на човека. Да го подпомогнем да се справя самостоятелно. По-добре е да се инвестира в това какво може един човек с увреждания. В този смисъл законопроектът не решава генералния проблем, но ще го подкрепим, защото хората се нуждаят от средства, за да оцелеят, каза той и допълни, че с внесените промени отново "се замитат неразбориите" на здравното министерство.

От ДПС предложиха да бъде сформирана работна група между двете четения, за да се прецизират текстовете. В групата да влязат представители на НЕЛК, МТСП, МЗ, омбудсмана и Националния съвет на хората с увреждания, уточни Севим Али. 

"Макар да са частични и палиативни, тези промени са необходими и "Демократична България" ще ги подкрепи", заяви народният представител Елисавета Белобрадова. Тя беше категорична, че ТЕЛК трябва да се ревизира и дебатът по промените в системата трябва да се състои с голямо обществено участие. "Но в тази политическа обстановка това трудно ще се случи", призна тя.

Принципна подкрепа за законопроекта заявиха и от "Продължаваме промяната". Решено бе второто четене да се състои след три дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки