Качественият сън ни прави по-продуктивни на работа

OFFNews 30 януари 2020 в 12:49 1033 0

Вероятно Ви се е случвало да сте затрупани с множество работни проекти, а крайните срокове да Ви притискат. В такива ситуации хората обикновено работят ден и нощ, за да свършат всичко навреме. Може би си мислите, че жертването на няколко часа сън ще доведе до по-продуктивни резултати, но учените не са на същото мнение. Редица изследвания показват, че редовният и качествен сън е от важно значение за Вашата работоспособност и как се справяте с поставените Ви задачи.

Какво означава качествен сън?

Как да разберете, че спите качествено? Има няколко критерия, които ще Ви помогнат да прецените. На първо място, това е колко време Ви отнема да заспите. Ако успявате да се унесете бързо (до 30 минути след лягане), това е добър знак. Още един важен индикатор, на който да обърнете внимание, е дали и колко пъти се будите нощем. Честото ставане нарушава ефективността на съня Ви и е сигнал, че не успявате да си набавите необходимата почивка. Според учените, ако се събудите веднъж, това е нормално, но по-честото пробуждане може да е сигнал, че нещо не е наред. В допълнение, дори прекарвате 8 часа в леглото, важното е колко от тях наистина спите? Направени проучвания са установили, че за да се увеличите здравословните ползи за тялото, трябва да прекарвате в сън поне 85% от времето в леглото. Наясно сме, че едва ли всички ще направят усилия да следят тези индикатори. Със сигурност може да обобщим, че ще познаете качествения сън по това, че на сутринта ще сте енергични, усмихнати и изпълнени с желание да свършите задачите за деня.

Как сънят повлиява на Вашата продуктивност?

Вероятно не сте се замисляли, но средностатическият човек прекарва около една трета от живота си в сън. Това означава, че на 75 години, ще сте проспали 25 от тях. Според специалистите, това е показателно за значението, което сънят има за развитието и здравето на човешкия организъм. Една от най-важните ползи от съня е, че той помага на мозъка да преработи и синтезира събраната през деня информация. Това е изключително полезно и ни помага да се справяме по-лесно с комплексни проблеми, които често срещаме и на работа.

Не бива да пренебрегваме и факта, че спането също е начин тялото и съзнанието ни да получат заслужена почивка. Вероятно сте забелязали, че след системно недоспиване, започвате да чувствате насъбралата се умора и сте лишени от желание да извършвате каквито и да било дейности. Така, че следващият път, когато имате извънредно много работа, уверете се, че сте поспали достатъчно.

Не на последно място, качественият сън помага за концентрацията и доброто настроение. За да бъдете по-продуктивни е необходимо да се фокусирате върху задачите и да останете концентрирани за по-дълго. Освен това, никой не обича да работи с ядосани и раздразнени колеги, така че уравновесено поведение и доброто настроение също могат да са от полза, особено когато се налага да работите в екип.

Как да се справите с недоспиването?

За съжаление статистиките сочат, че все повече хора са засегнати от системно недоспиване. Причините за това варират - от стрес, през неудобно легло, до инсомния. Един от полезните навици, които ще Ви помогнат е да изградите режим на лягане и ставане и да го спазвате стриктно. Ако чувствате стрес и тревожност преди лягане, опитайте да правите вечерна медитация или да си водите дневник. Така ще се успокоите и по-осъзнато ще помислите върху проблемите, които Ви притесняват. 

Качественият сън изисква инвестиция в удобно легло. Когато говорим за удобство, матракът е от голямо значение. Днес производителите предлагат голямо разнообразие от видове - мек, твърд, анатомичен, ортопедичен матрак и т.н. Затова уверете се, че сте избрали най-подходящия модел, който отговаря на вашите индивидуални нужди и предпочитания. Не пропускайте да го комбинирате и с удобна възглавница.

В случай, че страдате от хронично недоспиване е добре да потърсите помощ от специалист, който да Ви помогне да се справите с този проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика