Как витамин А влияе на бременността?

Д-р Лилия Пашова-Стоянова 10 април 2024 в 11:02 865 0

бременност

Снимка Pixabay

Бременност

Бременността е особено важен, специален и чувствителен период, по време на който храненето, начинът на живот и грижите за тялото са от изключително значение. Оптималното снабдяване на организма на бременната жена с всички необходими витамини, минерали, аминокиселини и есенциални субстанции осигурява правилният растеж и развитие на плода и нормалното протичане на бременността.

Макар витамин А от apteka.framar.bg да е изключително полезен и важен за организма, по време на бременност трябва да се внимава с него, тъй като приемът на по-високи дози крие някои съществени рискове.

Какво е витамин А?

Витамин А представлява комплекс от няколко субстанции (ретинол, ретинил естери), като принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини, заедно с токоферол (витамин Е), холекалциферол (витамин Д) и фитоменадион (витамин К).

Изключителната му роля по отношение на младежкия вид на кожата, здравословния вид на ноктите и косата са му дали популярност и са станали причина за появата на термини, синоними на субстанцията, като еликсир на младостта, витамин на красотата и много други поетични определения.

Източници на витамин А

Витамин А се съдържа в редица хранителни продукти, като се счита, че балансираното и пълноценно хранене задоволяват ежедневните потребности от мастноразтворимия витамин. При съмнения за дефицит, за профилактика или подпомагане лечението на някои заболявания, освен с храната, витамин А може да бъде набавен и с подходящи хранителни добавки:

• храни с животински произход: в животинските храни витамин А се съдържа в по-високи количества, като се отличава с пълно и много добро усвояване. Особено богати са черен дроб и други карантии, рибено масло, хайвер, мляко и млечни изделия, яйца и други;

• храни с растителен произход: плодовете и зеленчуците, оцветени в ярко оранжеви или червени цветове (тиква, морков, портокал, сладък картоф и други), но и някои зеленолистни зеленчуци са богати на каротиноиди и бета-каротен, които се явяват прекурсори на витамин А и в организма се превръщат в него. Макар да са в ниски количества и с по-слабо усвояване, балансираната диета, дори при вегетариански начин на хранене, може да задоволи дневните потребности от витамин А;

• хранителни добавки: витамин А се открива самостоятелно (монопрепарат) или в комбинация с други витамини и минерали, като е наличен в различни форми (таблетки, капсули, капки) с цел улесняване на приема при отделните пациенти. По време на бременност се препоръчва прием в рамките на витамините за бременни, като обикновено в тях е под формата на бета каротен и в много ниски дози.

Приеман от подходящи източници (за предпочитане с храната) и в препоръчителните дневни дози витамин А може да бъде много полезен за нормалното протичане на бременността.

Ползи от витамин А по време на бременност

Витамин А е есенциален за нормалното протичане на бременността и развитието на плода, но следва да се отбележи, че е необходим прием в ниски дози, за предпочитане от хранителни източници (с повишено внимание при консумация на карантия и риба) или в така популярните напоследък витамини за бременни (там се съдържа под формата на бета каротен или витамин А в много ниска доза).

Тъй като витамин А е мастноразтворим витамин и се складира в черния дроб, при нормални нива преди забременяване не е необходима допълнителна суплементация във връзка с наличните запаси на тялото. Допълнителна суплементация е необходима при потвърден недостиг, както и в региони с висока честота на дефицит на витамин А.

Основните ползи на витамин А за плода и бременността включват:

• ползи от витамин А за плода: витамин А е необходим за изграждането на органите на плода, за епителизацията, за създаването на лигавиците, покриващи органите, за зрението, за изграждане на първичната имунна защита, костите, зачатъците на зъбите и цялостното развитие в утробата;

• ползи от витамин А за бременната: витамин А е важен антиоксидант и като такъв подпомага изчистването на организма от отпадни продукти, съдейства за сияйния вид на кожата, сгъстяването на косата и добрия вид на ноктите през бременността, повишава устойчивостта на тялото към инфекции и патогени, предпазва от някои автоимунни заболявания, има отношение към изграждането на плацентата и предпазването от някои усложнения на бременността;

• ползи от витамин А след раждането: витамин А подпомага възстановителния период след раждането, като съдейства за по-бързото зарастване на тъканите, епителизацията, възстановяване на наличните загуби през бременността.

При необоснован прием, прием на по-високи дози под формата на добавки или прием на големи количества животински произход витамин А (говежди черен дроб) може да застраши нормалното протичане на бременността.

Рискове от прием на витамин А при бременни

Обикновено когато се говори за витамини последните се считат за изключително безопасни, безвредни и на тях се гледа само като на източници на благоприятни за тялото ефекти. При витамин А, особено по време на бременност, ситуацията е различна. Това е една от малкото добавки, която може да има тератогенен ефект, да причини сериозни увреждания на плода и да застраши нормалното протичане на бременността при нецелесъобразна употреба:

• тератогенен ефект: витамин А може да стане причина за появата на различни малформации, деформации и нарушения на плода, вариращи от леки до изключително тежки и застрашаващи живота на плода. Тератогенният ефект се проявява при прием във високи дози малко преди забременяване или по време на бременността;

• чернодробни увреждания: тъй като се отлага в черния дроб (над 90 процента от наличните в организма количества витамин А се складират в черния дроб) високите количества могат да бъдат хепатотоксични както за бременната жена, така и за развиващия се плод и могат да причинят различни по тежест увреждания на чернодробните структури;

• патологии на бременността: освен тератогенен ефект, витамин А може да изложи на риск от различни патологии на бременността, включително неправилно развитие и закрепване на плацентата, спонтанен аборт, късни усложнения, свързани с риск от еклампсия и прееклампсия.

За оползотворяване на благоприятния ефект и ползи от витамин А през бременността и минимизиране рисковете от токсичност и нежелани ефекти, е необходима задължителна предварителна консултация с лекуващия лекар. Самоцелният прием на каквито и да е лекарства, добавки и билки по време на бременност крие своите рискове и следва да се избягва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки