Личните лекари се обявиха против пръстовия идентификатор

OFFNews 01 март 2016 в 16:05 4757 5

Личните лекари се обявиха против въвеждането на пръстов идентификатор. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България обявиха мнението си в становище за проекта за промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. 

Джипитата изтъкват, че идеята за въвеждане на пръстов идентификатор е отхвърлено от Българския лекарски съюз. 

Според тях въвеждането на новия начин за идентификация на пациентите води след себе си редица въпроси, на които до момента няма отговор. 

Не се ли лишават българските граждани от „правото на избор“ и „неприкосновеност“ ако бъдат задължени да положат пръста си върху устройството, за да им се генерират съответните кодове, и ако могат да откажат, ще им бъде ли предоставяна медицинска помощ, питат лекарите. 

Ако пък пациент има право да откаже да бъде идентифициран по този начин и въпреки това му бъде осигурена медицинска дейност, не възниква ли неравнопоставеност между тях и останалите ползватели, чудят се още те. 

По какъв начин пациентът ще може да избере свой представител, който не е от "родословното му дърво" и как ще се удостовери този избор? Ще замени ли „палеца“ подписа на пациента върху всички първични документи, т.е. ще отпадне какъвто и да било хартиен вариант? Ако подобен метод се въвежда в системата на здравеопазване, то той трябва да се въведе и при предоставяне на Спешна медицинска помощ. Как би работил той при чужди граждани в условията на спешност, питат още личните лекари. 

Джипитата изтъкват още, че не е ясно как ще се стане идентификацията с пръстовия отпечатък при посещение на лекаря в дома на пациента, при липса на електрозахранване или интернет, при грешка в софтуера или в сървъра на Здравната каса. 

Лекарите се опасяват още, че въвеждането на идентификатора ще увеличи опашките пред лекарските кабинети, тъй като ще се работи по-бавно. Те изтъкват още, че не е изяснен въпросът с това кой ще закупува четците - дали лекарите, Здравната каса, държавата. 

"Не си представяме как българския гражданин, в качеството му и на европейски такъв, ще се идентифицира при посещение в друга европейска държава. Едва ли пръстовият отпечатък е европейския начин или генерираният от отпечатъка код, ако така звучи по-приемливо. Това поставя на риск живота на десетки и стотици хиляди българи в чужбина. Как би отговорил българинът на въпрос, зададен в Германия: „Господине, дайте вашата електронна здравна карта, моля.“ Вероятно ще покаже някой от пръстите си?! Тази  „идентификация“ прави българите и българската здравна система, както и достъпа до здравното досие извън България напълно несъвместими с европейските", се посочва още в становището на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари са против въвеждането и на промяна, според която трябва задължително да информират пациентите дали дадено изписано им лекарство се заплаща от Здравната каса или не, както и дали пациентът ще трябва да доплаща за него, дали има други медикаменти, които могат да му се предпишат, които са на по-ниска цена.

Според джипитата тази промяна създава "необоснована неравнопоставеност, ограничават достъпа на пациента до лечение, а на лекарите до назначаване на лечение, съобразно клиничния им опит и преценка, както и вменяват на лекарите несвойствени за тях задължения". 

"Приели сме, че можем да информираме (и досега сме го вършили), дали лекарството се заплаща напълни или не от НЗОК. Напълно заплатените от НЗОК медикаменти не са толкова много и повечето от тях са с особен режим на предписване (което, също затруднява достъпа на пациентите). Лекарят не продава медикаменти, за да следи и съобщава за различните цени на хилядите медикаменти. Това е работа на аптекарите (използваме този термин, тъй като в аптеките не работят само фармацевти). Скъпото лекарство не означава най-доброто за определен пациент, както и обратното. Т.е. цената не е определяща при вземане на професионалното решение на лекаря. Неприемливо и некомпетентно е чрез нормативен документ, макар и „елегантно“ като единствен критерий за качествено лечение да се внушава на потребителя най-ниската цена", пишат лекарите.

Предлаганите промени лишават пациента от компетентността на лекарската преценка, свързана с отговорност за здравето му и го оставят на преценката на немедицински лица, които не носят отговорност за състоянието на пациента, допълват медиците, като подчертават, че въпреки заявеното желание промените да осигурят по-голяма прозрачност, те "ще създадат условия за реализиране на печалба чрез вертикална и хоризонтална интеграция в производството, дистрибуцията и продажбата на лекарствени средства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки