Проф. Гигов: Загиналите през пандемията у нас са колкото населението на Видин

OFFNews 13 юни 2023 в 11:37 1177 0

Красимир Гигов

Снимка Архив/БТА

проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК

Около 1,3 млн. са били заразените с COVID-19 в България. Загиналите у нас са колкото населението на малък град като Видин. 

Това каза генералният директор на Българския Червен кръст (БЧК) проф. д-р Красимир Гигов по време на заключителното събитие по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, цитиран от БТА.

В България не се постигна пълно ваксинационно покритие против COVID-19, констатира той.

Комплексната програма, разработена и изпълнявана от БЧК, е финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Въпреки че предприехме редица мерки, в България наистина пандемията беше тежка, каза още Гигов. По думите му са били предприети мерки, но за ситуацията е повлиял здравният статус на българина.

При изпълнението на програмата от БЧК са насочили вниманието си към ваксинацията. От организацията обясниха, че са счели, че всеки сам взима решението за своето здраве, затова и инициативата е била под надслов „Ти решаваш“.

Разкрити са били пет мобилни ваксинационни пункта и са поставени 2030 дози ваксини, отчетоха от БЧК. Раздадени са били 53 хил. хигиенни пакета. Проведени са били 2500 здравни сесии, както и психологически консултации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика