''Следпразничен блус'': Как да преживеем януарската депресия

OFFNews 16 януари 2024 в 15:05 1077 0

депресия

Снимка Pixabay

Съвети на психолога

Въпреки че януари е приет като време за ново начало, изпълнено с ентусиазъм, повечето хора всъщност преживяват първия месец от годината като доста потискащ период, който ги кара да се чувстват апатични, летаргични и без настроение.

"Феноменът е толкова широко разпространен, че има име - „следпразничен блус“", коментира за БТА клиничният психолог Татяна Георгиева.

Повечето хора понасят трудно чувството за делничност след празниците винаги по това време на годината, казва Георгиева. - Нужно е време след по-дълги почивки и празници да се адаптираме към обичайния работен режим, което може да предизвика стрес и отрицателни емоции, допълва тя.

По думите на психолога връщането към по-нормалния график може да доведе и до по-ограничени възможности за общуване и това може да повлияе на чувството на делничност.

„Нека не забравяме и за намалената слънчева светлина, защото този фактор също може да влияе на настроението и енергията ни. Хората често изпитват и повишена тревожност поради и финансовите предизвикателства, с които се сблъскват след празниците“, отбелязва клиничният психолог.

Според нея откриването на начини за справяне с тревожността, като установяване на ясни цели, поставяне на малки и постижими стъпки, и търсенето на подкрепа от близки, може да бъде добра стратегия за преодоляване на чувството на делничност и тревожността след празниците.

Поставете си цели, които са конкретни, измерими и постижими. Правете разлика между краткосрочни и дългосрочни цели, избягвайте абстрактните и неясни цели, които само ще ви затруднят. Фокусирайте върху самия процес, който води до целите ви, вместо само върху желания резултат. Този подход може да улесни справянето ви с евентуални неуспехи или предизвикателства и да насърчи по- психологически устойчив начин на мислене и гъвкавост. Не на последно място търсете свързаност. Споделяйте очакванията си. Обсъждайте своите очаквания с близките си. Споделените очаквания могат да ви помогнат да получите подкрепа и да създадете по-реалистични перспективи. Когато приемем, че новите начинания могат да бъдат свързани с предизвикателства и променливи обстоятелства, се отваря възможност за по-позитивен и реалистичен подход, съветва психологът Татяна Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика