Специалисти: Необходима е скринингова програма за рак на белия дроб

OFFNews 15 ноември 2023 в 17:14 879 0

информационно събитие

Снимка OFFNews

Национална кампания за рака на белия дроб

Необходима е скринингова програма за ранно откриване на белодробния карцином. За нуждата от проследяване на рисковите групи се обявиха специалисти на събитие, част от националната информационна инициатива за борба с рака на белия дроб "Аз така си кашлям". 

Пулмологът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" доц. Николай Янев и медицинският онколог от Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда д-р Таня Златанова изтъкнаха, че средната преживяемост на пациентите с белодробен рак у нас е по-ниска от средната за Европейския съюз. Като основна причина за това те посочиха късното диагностициране на пациентите (в 3 и 4 стадий), което, въпреки използването на иновативни терапии, не дава желания резултат. Около 3000 са билгарите, които губят живота си заради болестта годишно.

По думите на доц. Янев петгодишната преживяемост сред българските пациенти, болни от рак на бял дроб, е 8%, докато в ЕС е 15%. Основната причина за поява на рак на белия дроб е тютюнопушенето, припомни той. Нужна е държавна политика за ограничаване на тютюнопушенето, особено сред подрастващите, добави лекарят и посочи, че едва 15% от пациентите с рак на бял дроб никога не са пушили.

Трябва системно да се работи с обществото, нужно е да се правят редовни прегледи, каза Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. По думите в Националния план за борба с рака е заложена скринингова програма, която трябва да се реализира от държавата. Когато няма държавност, се появяват големи проблеми или други бизнес модели, които не могат да покрият нуждите от различни потребности, коментира още Александрова. Тя постави акцент и върху липсата на финансиране за изследване на биомаркерите, с които се определя точната терапия за онкоболния пациент. Необходимите средства за целта са на стойност между 300 и 5000 лв. и досега се заплащат от болния.

На събитието беше цитирано проучване сред 29 държави, в което е участвала и България с 1000 респонденти. Резултатите показват, че 52% от запитаните не разпознават симптомите на рак на белия дроб, въпреки че към момента на допитването половината от тях са били пушачи.

45,1% от участниците посочват, че съчувстват по-малко на болните от рак на белия дроб, отколкото на пациентите с други онкологични болети. Мъжете съчувстват по-малко на болните от рак на бял дроб в сравнение с жените, като съчувствието нараства с възрастта.

Близо 90% от запитаните казват, че трябва да има скринингова програма, каза още Александрова. По думите ѝ спешно трябва да се организира задължителен популационен скрининг, както и масово информиране на обществото за заболяването.

При повечето пациенти, засегнати от рак на бял дроб в ранен стадий, няма изразени симптоми на болестта, посочиха още лекарите. Ранните стадии се откриват случайно, каза още д-р Златанова, което даде пример с откриване на локализация при образно изследване за херния.

Един от симптомите на рака на белия дроб е кашлицата, която се появява при 70% от болните. Другите симптоми на заболяването са уголемени лимфни възли в надключичната ямка, оток на шията и на лицето, задух, храчене на кръв, дискомфорт на гръдния кош, загуба на тегло, както и главоболие, гадене и повръщане, появяващи се поради метастази, посочи доц. Янев.

Лице на кампанията е актьорът Башар Рахал, който сподели собствения си опит с болестта, заради която е загубил близки и приятели. Той призова скрининговите изследвания да се осигурят за всички.

Кампанията е подкрепена от Българското онкологично научно дружество, Българското научно дружество по имуноонкология, Българската асоциация по медицинска онкология и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки