Кой натисна спусъка с ''Мигранти вън!''. Българщината марширува с качулки и знамена

Емилия Милчева, Deutsche Welle 11 март 2024 в 16:09 9271 13

Снощи в София се проведе протест и шествие срещу насилието на мигранти

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Снощи в София се проведе протест и шествие срещу насилието на мигранти

"... закачали приятелката му и той скача с други двама и ги пребива и ги намушква. Ми така е, ‘щото със самолети всеки ден ни карат хиляди мигранти!"

Тази "информация" споделя един тийнейджър на спирката, на която чакат трамвай и участници в протеста срещу мигрантите. Голяма част от участниците в него също са тийнейджъри - в неделя вечерта в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" те скандираха "България за българите" и "Мигрантите вън".

Непълнолетни са и българските участници в сбиване, при което са задържани сириец и египтянин. Този побой, подгрял най-напред социалните мрежи с видео, е един от поводите за свикания вчера протест, за чиито организатори са сочени "Младежи за България" и Клуб "Родолюбие и отечественознание". За инцидента вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че двете групи са се познавали, конфликтът е от личен характер - момичето е бивша приятелка на момче от едната група и насилието не е на расова основа. В социалните мрежи случката бе представена така: девойка, нападната от мигранти, чийто случаен защитник и тя самата били жестоко пребити. По БНТ обаче водещият Павел Владимиров, свидетел на инцидента, разказа, че нападнатата двойка се е отървала само с уплах.

В София се случи и друго нападение - над четирима британски студенти от пакистански произход, извършено отново от непълнолетни. Само че то потъна в какофонията, последвала видеото. МВР съобщи, че нападателите, които са ги обрали, са задържани, но двама от студентите са пострадали и са откарани в болница. Към това се прибави още напрежение след бой заради жена в Центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел".

Спусъкът с "Мигранти вън!"

Ето че и националистите в България си намериха повод да избухнат с расистки и ксенофобски послания заради мигранти и така да не "изостават" от европейската вълна. Тези над триста човека, събрали се на протест в близост до МВР вчера, не са особено много. Но антимигрантската реторика се сгъстява от политиците. Така например столичният общински съветник от ВМРО - партия, известна с антиимигрантската си реторика - Карлос Контрера побърза да възвести, че е "въпрос на време да се появят арабските и ислямските банди".

В опит да се харесат на избирателите, без да са радикални в посланията, общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха да се свика извънредно заседание на СОС на тема "Сигурност". Според зам.-председателя на СОС Георги Георгиев и председателя на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева са нужни повече патрули в рисковите зони, а освен това имало сигнали от жители на район "Овча купел", които живеели в постоянен страх от сблъсъци с мигранти. И без заседание на СОС МВР организира повече полицаи и жандармерия в центъра и мобилни екипи край Центъра за бежанци (пазен от частна охранителна фирма), както и полицейски проверки и стотина задържани и пуснати - "проверени и профилактирани", както обясни вътрешният министър.

Ето как политици и институции покачиха напрежението след един битов скандал, а накрая и президентът Румен Радев не изпусна удобния случай да критикува, че властта не може да гарантира сигурността в столицата. "И това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти в нашата страна няма да има последствия върху нашата сигурност", каза той.

Игнорирането на фактите

До края на февруари в България са пристигнали общо 113 мигранти по силата на Регламент Дъблин. Но от парламента БСП и "Възраждане" усърдно се надпреварват с дезинформация по темата. "Европейският криминален елит се заселва в България и вече са върнати над 300 престъпници" - според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, а председателката на БСР Корнелия Нинова не остана по назад с гръмкото обвинение, че "правителството превръща България в наказателна колония, тъй като връща престъпници усърдно".

За европейските избори през юни двете партии ще се целят в един и същи електорат. Социологическите проучвания им предсказват ръст - и те се стараят, тъй като имат сериозни вътрешнопартийни проблеми. Проруската "Възраждане" пострада от детската болест на българските националисти - разцепление, а БСП, освен че я напускат знакови лица, си тръгват и групи лоялни избиратели. Мигрантите като враг - това е техният спасителен пояс, за да се доберат до Европейския парламент. Но близките контакти на "Възраждане" с "Единна Русия" на Путин може и да ѝ попречат да се присъедини към политическото семейство на европейските крайнодесни - "Идентичност и демокрация".

Истината е в разрез с внушенията на БСП и "Възраждане". За цялата 2023 година България е екстрадирала 566 мигранти, а е приела 113 от Австрия съгласно Регламент Дъблин. За първите два месеца на тази година екстрадираните са 114, като е приела три пъти по-малко. Впрочем, "престъпниците" в самолета от Австрия се оказаха шестима българи, осъдени за извършени в Германия престъпления и излежали там присъдите си.

Ескалация преди евроизборите

На протеста край МВР големите плакати с надпис "Мигранти вън" начело на шествието носеха 15-16 годишни с мутиращи гласове, някои с цигара в ръка. Техни връстници скандираха: "За България живеем и за нея ще умрем", а в тълпата някой подметна: "Трябва да има жертви, за да се случи нещо". "Ама как ще се биете, ако се наложи, като сте толкова млади и на военно обучение като нас едно време не сте ходили. Калашник държали ли сте", пита младежите жена на видима възраст около 60-те. Подсмихват се на въпросите ѝ. Дружни скандирания: "Черна сган!", викат и родители, довели децата си да видят как се става българин.

В центровете в България има около 2600 бежанци. За сравнение само в лагера на гръцкия остров Самос те са над 3500, а в лагера Мориа на остров Лесбос надхвърлят 10 000.

Денят на протеста срещу мигрантите - 10 март, съвпадна с деня, в който България отбелязва спасяването на българските евреи и почита паметта на жертвите на Холокоста.

Българщината днес марширува с качулки и знамена.

Дойче веле

Заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

13

Люгер Химарс

19.03 2024 в 03:10

всъщност в страната няма бежанци.
и няма никакви проблеми, защото имаме толкова качествен премиер като Академик ПП Денков!!! В България вече 2 години няма проблеми и някои не могат да му го простят.
всичко си го измисля опозицията от възраждане, защото това е путински план за ескалация на европейските усилия на държавата ни.

НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ПО-ДОБРЕ!!!

-6195

12

Bahura1

16.03 2024 в 21:40

Талибаните не само ще ви пердашат, а и ще ви оправят. Ама споко, нали сте демокрация.

22548

11

dolivo

13.03 2024 в 20:46

далеч сме от каквото се беше случило в Швеция, нямаме толкоз мигранти чак

Освен това в БГ бием лошо, та се хъсват

няма футболисти, вкарай от африка и южна америка, ето работи дефицита понякога

може да работи, ако го правиш като Канада, с подбор и точкова система

Или като щатите, с "лотария" уж

тези орди дето скачат оградите са си проблем, и трябва да се работи с тях активно

А *********** по протестите са ясни какво са

1000

10

Pust1nqk

12.03 2024 в 12:22

Населението е с ниска политическа култура, няма достатъчно раждаемост и имаме задължения като членка на ЕС.
Решено.. дай да вкарваме eмигранти тва ще не ни реши проблемите.
Толкова сте заслепени от споровете запад-изток-патриотизъм, че забравяте да мислите за интересите на държавата май

-1600

9

Люгер Химарс

12.03 2024 в 01:54

Много правилно е казала авторката всичко. Точно така е и смятам за най-правилно да изгоним тези патриотари и на тяхно място да поканим почтени и страдащи от войни или тежко положение афганистанци, сирийци.

Европейско е да се отнасяме равнопоставено и добре с всички, а в патриотарите няма нищо европейско. Те не ни трябват. Те си татуират левски и ботев.

Мисля, че никога не сме били толкова добре като държава.
Всички проблеми си ги измислят Възраждане.
Ние сме европейска държава под ръководството на най-демократичнатата партия в света.

Благодаря Академик Денков, благодаря ппдб, че мога да пътувам без проверка на паспорт по летищата след проверката на багажа.
Разбира се, това важи само за европейски страни, но лесно се установява с проверка на билета.
Толкова добро ни направи това правителство.
Толкова добра статия е написала тази госпожа. Разплаках се от вълнение.

2994

8

Гражданин

11.03 2024 в 19:15

И какво ще реши референдум при население с толкова ниска политическа култура, което не може да вдене, че членство в ЕС не е само келепир, но и задължения, понякога не особено приятни.

2994

7

Гражданин

11.03 2024 в 19:11

Не случайно във всички страни с руска агентура подобни акции протичат по един и същ сценарий.

2994

6

Гражданин

11.03 2024 в 19:08

И това, че са те наплюли в метрото какво ни казва? Две трети от българите са достатъчно мургави, че ако се возят в московското метро ще бъдат бити, не наплюти. И от това какъв извод трябва да правим? Кой ни е виновен, че не раждаме деца и без външна работна сила няма да останем водеща икономическа територия- говоря за ЕС.

1000

5

Pust1nqk

11.03 2024 в 17:59

Държавата не може да се грижи адекватно за социално слабите българи, а искаме да направи план за интеграция и помощ на една от най-трудно интегрируемите общности.
Поне дайте на народа възможността за референдум преди да го виним за изборите на шепа хора вероятно повлияни от чужди интереси.. бълиго

723

4

user4eto

11.03 2024 в 17:45

Всички знаем кой го натисна копчето.
Един блатен гном, педя човек-лакът маса, джудже с комплекси, псевдо диктатор и убиец, стоящ сам в бункерчето си. Единственото което може е да натиска копчета докато пълни куфара с отпадък и съсипва както собствената си така и чуждите страни.
Жалко, че има толкова много полезни идиоти, които се вързват на рашистката пропаганда, докато едни вадят пари на тях гръб, а други си изпълняват плановете и целите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!