Синoвете на Маркес публикуват негов роман, който баща им искал да унищожи

OFFNews 08 март 2024 в 10:07 2263 0

Последният роман на Маркес, публикуван без негово съгласие сега от синовете му

Снимка Penguin

Последният роман на Маркес, публикуван без негово съгласие сега от синовете му

От Пау Москера и Оскар Холанд, CNN

Последният роман на Габриел Гарсия Маркес "Спомени за моите меланхолични курви" е публикуван преди 20 години, но наследството на покойния колумбийски писател не свършва с това.

След смъртта му през 2014 г. незавършеното произведение - състоящо се от пет чернови, върху които носителят на Нобелова награда за литература е работил през последните години от живота си - остава на съхранение в личния му архив в Тексаския университет.

В сряда, в деня, в който Гарсия Маркес щеше да навърши 97 години, завършеният вече роман "До август" беше публикуван от синовете на автора Родриго и Гонсало Гарсия.

Но, както братята признават в преамбюла на книгата, Гарсия Маркес не е искал творбата да бъде издадена. "Тази книга не върви", спомнят си те, че баща им им е казал преди смъртта си. "Тя трябва да бъде унищожена."

След като преглеждат ръкописите, семейството му установява, че те съдържат същността на писателя, който е пленявал толкова много читатели в продължение на десетилетия. В книгата синовете на Гарсия Маркес признават, че публикуването ѝ е било акт на "предателство". Но Гонсало заяви на пресконференция във вторник, че не е добавено нищо, което да не е било включено в различните чернови на романа, оставени от баща му.

"Романът беше малко разпръснат в някои от оригиналните чернови, но беше пълен", каза той, докато братята представяха книгата в института "Сервантес" в Мадрид.

"Тя не е толкова шлифована, колкото най-великите му книги", добавя Родриго: "Но, както казваме в пролога, определено притежава много от (неговите) изключителни характеристики: красива проза, познаване на човека, сила на описанието."

Гарсия Маркес работи върху романа в продължение на няколко години, докато не започва да страда от деменция. Загубата на паметта на колумбийския писател подкопава увереността му в работата му, казват синовете му.

"Той никога не е държал непубликувани книги", казва Родриго. "Всяка книга, която не е завършил и от която не е бил доволен, е била унищожена. Така че фактът, че не е унищожил тази книга, според мен също е знак, че тя е станала малко неразбираема за него. Един Габо (както ласкаво наричаха Гарсия Маркес), който е напълно наясно със себе си, или щеше да довърши книгата, или да я унищожи."

Действието на "До август" се развива на неидентифицирано място в Карибския басейн и проследява главната героиня Ана Магдалена Бах, която прави ежегодно пътуване до острова, където е погребана майка ѝ. Всяка година, докато е там, тя "за една нощ си взима нов любовник", според резюме от издателството на книгата Penguin Random House, което описва романа като "дълбока медитация върху свободата, съжалението, самотрансформацията и тайните на любовта".

Посмъртният роман се появява от ръкописите благодарение на прецизната работа на издателя и литературен агент Кристобал Пера, който редактира последните две книги, издадени от Гарсия Маркес през живота му.

Синовете на Гарсия Маркес потвърдиха, че няма други недовършени романи, които да се съхраняват. "Цялото творчество на Габо вече е достъпно за читателите му", казва Гонсало.

Майкъл Риос от CNN също допринесе за този репортаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки