Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

''Страхливци!'' Кирил Петков за ГЕРБ, ИТН, Възраждане, ДПС и... президента

Александра Маркарян 23 юни 2022 в 11:40 7399 6

Кирил Петков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Петков

"Страхливци!" Тази дума бе най-често използваната от премиера в оставка Кирил Петков по адрес на опозицията в парламента, в президенството и в Банкя, където живее лидерът на ГЕРБ. Спрян от журналисти в Брюксел преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и на Европейския съвет, министър-председателят коментира поведението на депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, ИТН и ДПС, на президента Румен Радев и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в контекста на бурния дебат за сваляне на българското вето над Северна Македония и френското предложение за стъпки в тази посока.

Кой ще вземе решение за ветото

Премиерът в оставка увери, че той няма да взема еднолично решение по въпроса за ветото и че каквото е обещал пред българския народ, това ще направи: решението ще бъде взето от българския парламент, защото "той е институцията, която има най-голяма представителност".

"До преди две седмици всички викаха: "О, премиерът ще вземе сам решение на този Съвет!". Обещах - ще бъде в парламента. От вчера почнаха да викат: "Ама не трябва да е в парламента, трябва да е премиерът".

Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия (вчера депутатите от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и проруската партия "Възраждане" провалиха заседанието на външната комисия в НС, която трябваше да разгледа френското предложение за сваляне на наложеното преди 10 години от ГЕРБ вето над Северна Македония), да се говори пред целия български народ и да се вземе правилно решение.

Аз днес ще кажа на всички мои европейски партньори: докато Народното събрание не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е", заяви премиерът.

"Аз винаги държа на думата си, така че независимо какво ще се случи в днешния ден и кой какво ще иска от мен, аз ще държа тази позиция" - подчерта Петков и посочи, че с действията си иска да покаже на българския народ, че "всички тези мантри - за слабост, за натиск, за предателство" - са измислени.

За френското предложение

"Аз лично харесвам френското предложение. Виждам в него, че конституцията ще се промени, преди да започне преговорният процес. Виждам, че ще можем да спираме техния процес, ако не се справят с дискриминацията и езика на омразата. Това, че има двустранен протокол, който ясно ще показва всички наши позиции. Това е много добро предложение, не мисля, че може да има друго такова. И въпреки всичко, когато дам своята дума, че само българският парламент ще вземе решението, защото той е най-представителната институция в България, аз ще си спазя думата, независимо какво ще се случи днес" - каза премиерът, чието правителство вчера бе свалено с вот на недоверие от новото парламентарно мнозинство: ГЕРБ, ДПС, проруската партия "Възраждане" и остатъка от ИТН. -

На излизане моят отговор ще бъде същият. Няма хипотетична възможност да се случи друго по време на Съвета, защото държа на думата си. Аз съм премиер на България и когато кажа и обещая на българския народ нещо, аз спазвам думата си. Надявам се в близките дни Народното събрание да вземе решение по този въпрос.

Имаме исторически момент да можем да запазим всички български интереси. Неща, за които винаги сме си мечтали. В момента имаме реалното предложение и то (може) да защити българския интерес за много дълъг период от време и да даде възможност на български правителства да продължават да работят в тази рамка."

"През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство с една-единствена цел - да разклащат правителството, за да крадат милиарди", каза Петков.

За опозиционните партии

Той разкритикува остро политическите си опоненти заради провала на заседанието на външната комисия вчера:

"Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо (точно това направи Бойко Борисов, който уверяваше, че вече иска наложеното от неговото управление вето над Северна Македония да падне) и следобеда да блокираш комисията. Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия, да направят кворум.

...

Те (ГЕРБ) даже не се появяват. Дават публична подкрепа и после даже не идват в комисия. Тази двойнственост е типична за господин Борисов! Ние сме го гледали 12 години. Просто в първия момент, когато зависеше нещо от него, го видяхме пак. Ако иска да изглежда като един нормален бивш държавник, поне да отиде днес на комисия, да се насрочи общ, отворен дебат, хората да разберат, че няма нищо скрито-покрито, да видят, че българският интерес наистина е защитен и тогава да се гласува. Това за мен са правилните стъпки".

За кворума в пленарна зала

"Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум (пленарното заседание също се проваля втори ден заради липсата на кворум, тъй като от същите политически партии и коалиции не влизат в зала). Нали бяха много стабилни, много силни, всичко знаят? Втори ден не могат да направят кворум. Рискуваме два милиарда и шестстотин милиона! Знаете ли защо не искат? Защото ги е страх! Защото не могат да изберат даже председател на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци, тези хора мислят само как да манипулират", заяви той.

За президента

Петков избухна и срещу президента Румен Радев:

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме: "Ама то едните трябва, ама то другите, защитавало (френското предложение) донякъде позицията ни, ама не защитавало позицията".

Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме, излизаме. Но не! Пак - било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще спазя моето обещание пред българския народ и се надявам да имаме отворена дискусия, защото имаме исторически момент, който не трябва да изпускаме. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1896

6

Simo

23.06 2022 в 16:33

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
...
Подкрепа за Кирил Петков.
Подкрепа да изгоним предателят Румен Радев.

1010

5

jojojojo

23.06 2022 в 15:47

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 105. (1) Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.
Та въпрос за 1000000 лв.
Кой бяга от отговорност и на коя ракета космоса и е крив????

1767

4

fiki

23.06 2022 в 14:40

мафиотската сган от дечковци се опитва да ги откаже, само че те са 123, а вчера на площада бяхме 123 на квадрат, трудно ще ги откажат с подобни инфалтиности

2261

3

mirimbi

23.06 2022 в 12:55

Корумпирани страхливци!! Браво на Кирил Петков!

1896

2

Simo

23.06 2022 в 12:11

Президента е ПРЕДАТЕЛ на България.
Президента е руски агент.
Всеки завършил Академия в СССР/Русия е подписал Декларация за вярност към КГБ/ФСБ. Умиране има отказване няма.
Трябва да изгоним президента или България изчезва.

5827

1

pisnamiotmutri

23.06 2022 в 12:08

Киро е първият премиер в историята на най-корумпираната държава в Европа свален чрез вот на недоверие. Любопитно нали.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews