Сводка на войната: Най-накрая арест за корумпирания Борисов от Одеса

Александър Леви и Катрин Гишар 24 юли 2023 в 19:15 9583 0

Арестът на Борисов

Снимка Ukraine Investigation Bureau

Арестът на Борисов

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Опасна ескалация": руски удари по река Дунав. След Одеса Русия взе на прицел и речните пристанища на Дунав, Уст-Дунайск, Измаил и Рени. В Рени, на около двадесетина километра от Галац в Румъния, безпилотни самолети от тип "Шахид" унищожиха няколко силоза и друга зърнена инфраструктура, използвана от украинците за изнасяне на селскостопанска им продукция след затварянето черноморския коридор. Руснаците твърдят, че бомбардират канали за военно снабдяване и оперативни центрове, както в Одеса, но има всички основания да се смята, че основната им цел е украинското зърнопроизводство. Румънският президент Клаус Йоханис "енергично" осъди тези удари срещу гражданска инфраструктура "много близо" до страната му, определяйки ги като "опасна ескалация".

Евгений Борисов, одеският "военком", най-накрая беше арестуван от украинските власти. Борисов, ръководител в Одеса на регионалната служба за набиране на военнослужещи, беше придобил няколко имота в Испания след войната, караше луксозни коли и почиваше на Сейшелските острови. Той е заподозрян, че се е обогатил чрез подкупи и други облаги, които е прибрал в джоба си, за да спести на някои да бъдат призовани в армията. Тези обвинения датират отпреди няколко месеца, но любопитното е, че Борисов не беше притеснен от правосъдието и дори беше оправдан след вътрешно разследване в армията. Той беше арестуван, докато се готвеше да напусне тайно Украйна. Украинското президентство нареди да бъдат проверени всички "военкомати" в страната.

Игор Стрелков е задържан под стража за два месеца. Този бивш полковник от ФСБ, издирван от международното правосъдие за унищожаването на Боинга на Малайзийските авиолинии над Донбас по време на полет през 2014 г. (298 жертви), беше изпратен от съда в затвора Лефортово до 19 септември. Адвокатът му поиска да бъде поставен под домашен арест, но съдът прецени, че бидейки "запознат с конспиративната работа", заподозреният лесно би могъл да избяга. Бившият лидер на сепаратистите от Донбас е обвинен, че публично е призовавал за "насилствени действия" срещу държавата, за което го грози до 5 г. затвор. Игор Стрелков - истинската му фамилия е Гиркин - е върл подръжник на войната срещу Украйна, но и също толкова върл критик на Кремъл и армията, които не смята достатъчни компентентни или твърди, за да водят тази война. Междувременно "турбо патриотите", сред които той е една от водещите фигури, се организират, за да се чуе гласът им още по-силно в Русия. Топката е в полето на Кремъл: дали властите ще отстъпят или ще втвърдят тона към ултранационалистите? В контекста на неуспешното въстание на наемниците на Вагнер, везната по-скоро наклонява към втората опция.

За тленните останки на един агент на НКВД в Лвов. Този голям град в Западна Украйна е сцена на любопитен инцидент: мъж се опитал да счупи надгробната плоча на Николай Кузнецов, известен агент на съветското НКВД (предшественик на КГБ), за да се сдобие с урната с праха му. Кметът на Лвов Андрий Садовий коментира накратко, че "опитът е неуспешен", като добавя, че Лвов не е особено привързан към праха на този човек, но градът няма намерение да го "даде просто така". Зад думите му се крие дълга история: агент Николай Кузнецов, който умира през 1944 г., след като е изпълнил редица високопоставени операции (убийства на нацистки официални лица) в тила на врага, е почитан от Русия и по-специално от родния му град Екатеринбург, който от 2000 г. се опитва да получи обратно праха му. Безрезултатно. Днес се смята, че случаят е в ръцете на ГУР - разузнавателните служби на украинската армия. Мненията за мотивите на крадеца на урната обаче се разделят: някои (малцина) смятат, че това е руска операция, други - че това са били украинци, които са искали да разменят праха му за военнопленници, държани в Русия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика