Малка кухня-трапезария: полезни и практични съвети

OFFNews 05 ноември 2021 в 11:52 4970 0

Разбира се, размерът има значение, но дори малка кухня-трапезария може да изглежда като за милион долара, ако се замислите и положите малко усилия. Правилата са прости: използвайте максимално всички свободни повърхности, мислете извън рамката, не се колебайте да експериментирате с цветове и използвайте доказани техники за визуално увеличаване на пространството. И не на последно място - заложете на качествени мебели, като тези от LEOS Mebel.

1. Ако чекмеджетата и шкафовете не са достатъчни

Това е един от най-честите въпроси от клиенти, с които се сблъскват професионалните дизайнери при декорирането на малка кухня-трапезария. Правилният отговор е не, не е достатъчно. В малка стая въпросът за максимално използване на всеки свободен сантиметър полезна площ е особено важен. Ето защо, освен с висящи шкафове, си струва да се помисли за използване на релси, куки и магнитни дръжки за кухненски аксесоари, на които да се закачите всичко - от тигани и дъски за рязане до кухненски ножове. И да не забравяме за перваза на прозореца! На него може да се поставят електрическа кана, малки домакински уреди, стойка с ножове или дори саксии с билки.

2. Свежи цветове

В малка кухня-трапезария собствениците трябва да бъдат особено внимателни с избора на боя за стени. За да бъде пространството визуално по-голямо, се препоръчва използването на светли, свежи цветове, които създават усещане за въздух в стаята и внасят уют. Съвременните производители на бои имат много приятни нюанси, които могат да послужат като алтернатива на традиционното бяло за малки апартаменти .

3. Ниши и отворени рафтове

Когато се обзавежда една кухня, собственикът е добре да разгледа внимателно всичко: дори най-неудобните кътчета могат да се използват. Например, да се изградят рафтове в малка ниша или да се поставя в ъгъл зад отоплителна тръба.

4. Снимки и произведения на изкуството

Кой казва, че малка кухня-трапезария трябва да е скучна? Не, в никакъв случай! Красивите снимки, картини или плакати ще ви помогнат да придадете на пространството индивидуалност, да го направят светло и запомнящо се.

Влизайки в такъв нестандартен интериор, вашите гости дори няма да обърнат внимание на малкия размер на самата стая!

5. Растения

Зелените растения и стайните цветя също могат да оживят всеки интериор и да отклонят вниманието от неговата площ. Ако мястото на перваза на прозореца е ценно за вас, добра идея е да използвате висящи саксии .

6. Пространството под тавана

Ако мебелите и уредите не достигат до тавана, пространството над тях е чудесно за съхранение. Най-доброто решение е да се купят красиви еднакви кутии, кошници или кошове и там да се приберат кухненски аксесоари, които не се използват толкова често.

7. Кръгла маса

Кръглата маса за хранене заема по-малко място от квадратната маса за хранене и е идеалният избор за малка кухня-трапезария. Ако посрещате често гости, може да изберете разгъваема.

8. Светли кухненски фасади

Светлите кухненски фасади в комбинация със светли стени визуално „олекотяват“ пространството и позволяват на масивните шкафове буквално да се разтворят в стаята. За контраст можете да добавите тъмни детайли, цветни или графични акценти към интериора - това ще му придаде динамика и жизненост.

9. Бар плот вместо маса

В малки комбинирани пространства, бар плот с бар столове може да служи като маса . Тя също така ще зонира пространството и визуално ще отдели трапезарията от хола и зоната за отдих.

10. Количка на колела

Компактната количка на колела е практичен кухненски аксесоар за малки пространства. На рафтовете му е удобно да съхранявате храни и предмети, които винаги са необходими под ръка.

11. Блестящи материали и детайли

Блестящият метал, огледалото и стъклото отразяват добре светлината и визуално правят една кухня-трапезария да изглежда по-голяма, отколкото е в действителност.

12. Ред

Колкото по-малка е стаята, толкова повече бъркотията се вижда в нея. Понякога разпръснатите неща и съдове в мивката могат веднага да развалят цялото впечатление от един ремонт и красив дизайн. Ето защо, ако искате малката кухня-трапезария да изглежда стилно, добре е да се поддържа чиста и подредена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки