Внимание, родители: опасни новости в секса на тийнейджърите

OFFNews 13 април 2024 в 10:23 24301 4

Жена, хванала се за гърлото

Снимка Банка за снимки

Жена, хванала се за гърлото

В специална статия на първа страница Пеги Орънстейн от в. "Ню Йорк Таймс" предупреждава за опасни новости в секса на тийнейджърите. "Деби Хербеник е един от водещите изследователи на сексуалното поведение на американците. Директор на Центъра за промоция на сексуалното здраве в Университета на Индиана и автор на книгата с острото заглавие "Да, твоето дете", тя обикновено споделя данните си, независимо колко стряскащи са те, без да ги осъжда. Затова се изненадах колко загрижена изглеждаше тя, когато наскоро се видяхме по Zoom: "Не ми се е случвало да бъда толкова категорична по отношение на това да изнеса изследване пред обществеността", каза ми тя. "Но това е животоспасяващо," пише авторката на статията Орънстейн.

През последните четири години д-р Хербеник проследява бързото нарастване на "грубия секс" сред студентите, особено на сексуалното задушаване или това, което в разговорния език се нарича "chocking". Близо две трети от момичетата в последното ѝ представително проучване сред 5000 студенти в анонимен "голям университет в Средния Запад" са заявили, че партньорът им ги е душил по време на секс (една трета от тях - при последната им среща). Процентът на момичета, които са заявили, че са били на възраст между 12 и 17 години, когато това се е случило за първи път, се е покачил от една на всеки четири до цели 40 %.

"Като човек, който повече от десетилетие пише за нагласите на младите хора и ранния им опит със секса във всичките му форми, аз също бях започнала да наблюдавам този феномен. Първоначално бях изненадана в началото на 2020 г., когато по време на въпрос и отговор след разговор в независима гимназия едно 16-годишно момиче попита: "Как така всички момчета искат да те удушат?" В друг клас 15-годишно момче искаше да знае: "Защо всички момичета искат да бъдат удушени?" Искат? Не след дълго една второкурсничка от колежа (и дългогодишен обект на интервютата ми) се свърза с мен, след като съквартирантката ѝ се прибрала вкъщи със сълзи на очи, защото партньорът ѝ без предупреждение сложил двете си ръце на гърлото ѝ и я стиснал.

Започнах да разпитвам повече и историите се натрупаха. Друга второкурсничка ми довери, че ѝ харесва да бъде задушавана от гаджето си, макар че е важно партньорът да е "правилно възпитан" - например да натиска отстрани на врата, а не трахеята. (Бележка: няма безопасен начин да душиш някого.) Момче от първи курс каза, че "момичетата очакват" да бъдат удушени и въпреки че не иска да го прави, отказът би го накарал да изглежда като "простак". А една ученичка от последния клас на гимназията се ядоса, че приятелите ѝ я нарекли "ванилия", когато се оплакала, че приятелят ѝ я е душил.

Сексуалното задушаване, почти винаги на жени в хетеросексуалната порнография, отдавна е основен елемент в безплатните сайтове, тези източници по подразбиране на сексуално образование за тийнейджъри. Както при всяко друго нещо, повторното излагане може да направи някогашното ужасяващо нещо - привлекателно. Не е необичайно поведението да се нормализира в порното, да се пренесе в рамките на няколко години в основните медии, след което, което може да се превърне в обратна връзка, да се възприеме в спалнята или стаята в общежитието.

Задушаването, казва д-р Хербеник, изглежда е направило този първи скок в епизод на "Калифорния" на HBO през 2008 г., където все още е било представяно като нестандартно, а след това се е ускорило след успеха на "Петдесет нюанса сиво". През 2019 г., когато в пилотния епизод на "Еуфория" на HBO удушиха гимназистка, това вече беше стандартна практика. Млада жена беше удушена в откриващия епизод на "Идолът" (отново по HBO и също като "Еуфория", създаден от Сам Левинсън; какво става с него?). Али Уонг изиграва склонността за смях в специалния филм на Netflix, а тя е поантата в новия "Mean Girls" на Тина Фей. Припевът на песента "Lovin On Me" на Джак Харлоу, която тази зима оглави класацията Hot 100 на Billboard в продължение на шест непоследователни седмици и е гледана над 99 милиона пъти в YouTube, започва с: "I'm vanilla baby, I'll choke you, but I ain't no killer, baby" (Аз съм ванилия, бебенце, ще те удуша, но не съм убиец, бебенце). В интернет изобилстват статии за това как се прави, а алгоритмите на социалните медии хранят младите хора (но обикновено не и нищо неподозиращите им родители) със стотици мемове #chokemedaddy заедно с мемове, които осмиват - дори възхваляват - възможността за нараняване или убиване на партньорки."

Не пиша тук, защото се срамувам от кинка (или от каквото и да било друго), продължава авторката. И, така или иначе, много опитни практикуващи BDSM не насърчават задушаването, смятайки го за твърде опасно. Все още има сравнително малко проучвания по темата, а повечето са направени от д-р Хербеник и нейните колеги. Доклади сред подрастващи вече постъпват от Обединеното кралство, Австралия, Исландия, Нова Зеландия и Италия.

Преди двадесет години сексуалното задушаване изглежда е било необичайно сред всяка демографска група, да не говорим за младите хора, които са били нови в секса и неуверени в общуването. За кратко време това се промени коренно, с последици за здравето, които родителите, преподавателите, медицинските специалисти, защитниците на сексуалното съгласие и самите тийнейджъри трябва спешно да разберат.

Сексуалните тенденции могат да се разпространят бързо в университетския кампус и до известна степен във всяка посока. Но, поне сред хетеросексуалните деца, понякога съм забелязвал един модел: Тези, които включват основно физическо задоволяване - като например получаването на орален секс при запознанства - обикновено са в полза на мъжете. Тези, които могат да доведат до болка или подчинение, като задушаване, обикновено са по-скоро за жените.

И така, макар че студентите от всички полове и сексуалности в проучванията на д-р Хербеник съобщават както за душене, така и за това, че са били душени, хетеросексуалните и бисексуалните млади жени е много по-вероятно да са били обект на това поведение; разликата се увеличава с по-големия брой случаи. (В отделно проучване д-р Хербеник и нейните колеги установяват, че поведението се повтаря в Съединените щати, особено при възрастните под 40 години, и то не само сред студентите). Възможно е да е намесен алкохол и макар че актът често се извършва с постоянен партньор, една четвърт от младите жени казват, че партньорите, с които са правили секс в деня, в който са се запознали, също са ги душили.

Така или иначе, повечето казват, че партньорите им никога или само понякога са ги питали, преди да ги хванат за врата. За много от тях е имало моменти, в които не са могли да дишат или да говорят, което е застрашавало възможността да оттеглят съгласието си, ако са го дали. Не е чудно, че в отделно проучване на д-р Хербеник задушаването е сред най-често изброяваните сексуални действия, за които младите жени казват, че са ги плашели, като казват, че понякога са се притеснявали дали ще оцелеят.

"Сред момичетата и жените, с които съм разговаряла, много от тях не са искали или не са обичали да бъдат задушавани сексуално, макар че при иначе желана среща не са го назовавали като нападение. Все пак значителна част от тях са ентусиазирани; поискали са го. Вълнуващо е да се чувстваш толкова уязвим - обясни младеж от колежа. Динамиката на силата я възбужда; липсата на кислород в мозъка може да предизвика еуфория," пише авторката на Ню Йорк Таймс.

Между другото, същата млада жена никога не е достигала кулминация с партньор. Въпреки че разпространението на задушаването е нараснало неимоверно, процентът на оргазъм сред младите жени не се е увеличил, нито пък е изчезнала "разликата в оргазма" сред хетеросексуалните двойки. "Това показва, че те не правят други неща, за да повишат женската възбуда или удоволствие", казва д-р Хербеник.

Когато например тя попитала един студент от мъжки пол, който казал, че задушава партньорката си, дали някога е опитвал да използва вибратор вместо това, той се отдръпнал. "Защо да го правя?", попитал той.

*Статията е превод от изданието "The New York Times".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

4

Гражданин

25.04 2024 в 00:11

Това на снимката за тинейджър ли минава?

14048

3

voododoll

17.04 2024 в 07:14

Превода е безобразен и доста наврежда на правилното разбиране. Choke, strangle, asphyxiate не са синоними.

Цялата простотия с chokemedaddy тръгна от едно глупаво меме с Дарт Вейдър преди 100 години. Не мисля че е чак толкова масово колкото статията го изкарва, обаче.

2550

2

alfakentavur

13.04 2024 в 13:05

Това отдавна го има като фетиш.
Лошо е, когато фетиш (който може да бъде опасен за здравето) се превръща в мода. Особено сред млади, които са неопитни. А и това е фетиш, който може да доведе дори до смърт :(
Не че е толкова лесно да удушиш някого, колкото гледаме по филмите.

Формално всичко освен стандартния коитус е извращение. Оралният секс е извращение, сексът "отзад" е извращение и т.н. Много от тези практики днес се приемат за нормални и, ако се приемат и от двамата партньори, могат и да са приятни.

Но едно не ми е съвсем ясно. Като изключим един друг фетиш - воайорството, в нормалния живот сексът е нещо, което двама души правят насаме. После може да казват, че са се душили колкото си искат, няма как някой да разбере, че не е така. Ако ще го правят само за модата.

870

1

Constanza

13.04 2024 в 11:50

Добра статия. Нескопосан превод. "Душа", "задушавам" и "удушавам", за сведение, са три различни неща.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки