Може ли сексът да преживее брака? О, да, казват психолози

Най-страстните двойки казват "Обичам те", правят си комплименти, често се гушкат, подаряват си романтични подаръци

OFFNews 23 януари 2024 в 10:41 2146 0

С напредването на възрастта сексът може да става все по-добър

Снимка Банка за снимки

С напредването на възрастта сексът може да става все по-добър

Как сексът сближава партньорите?

Сексът предизвиква отделянето на окситоцин - хормон, който стимулира сближаването и доверието. Изследванията показват, че по-високите нива на окситоцин не само сближават партньорите, но и намаляват вероятността от изневяра. Установено е, че посткоиталните "разговори на възглавницата" също засилват връзката между двойките, тъй като партньорите са склонни да си казват повече положителни неща и да разкриват повече себе си след секс.

Как мога да задоволя партньора си, без да пренебрегвам собствените си нужди?

Проучванията на сексуалния живот на двойките са установили, че както хората, които винаги поставят на първо място своите сексуални нужди (може би често отказват възможности за секс, защото не са в настроение), така и тези, които винаги поставят на първо място сексуалните нужди на партньора (може би правят секс дори когато наистина не им се прави), са по-малко удовлетворени от своите взаимоотношения, както и техните партньори. Най-щастливите двойки намират начини да се грижат за собствените си желания, като същевременно отделят искрено внимание и на желанията на партньора си.



Кои двойки имат най-добър сексуален живот?

Едни от най-известните изследователи на взаимоотношенията Джон и Джули Готман съобщават, че според техните проучвания на хиляди двойки, партньорите, които имат най-добър сексуален живот и са най-страстни, "казват "Обичам те" всеки ден и го мислят сериозно. Те се целуват страстно без никаква причина. Правят си комплименти. Подаряват си изненадващи романтични подаръци. Организират си срещи. Често се гушкат. И изразяват обичта си публично."

С други думи, двойките, които са най-силно сексуално задоволени, са тези, които най-добре поддържат "връзка" помежду си в леглото и извън него.

Как двойките могат да правят по-добър секс?

Двойките могат да постигнат по-добър секс във връзката си, като говорят за секса по-открито и честно. Голяма част от изследванията показват, че комуникацията е може би най-важният елемент в пълноценния сексуален живот на двойките. Партньорите, които съобщават, че говорят повече за секса помежду си - какво им харесва, какво не им харесва, какво биха променили, съобщават и за повече оргазми, по-положителни чувства по отношение на секса и по-голяма удовлетвореност от връзката.

Може ли сексът да преживее брака?

Може и обикновено го прави, а проучванията показват, че качеството на сексуалната връзка на двойката в началото на връзката им е от голямо значение за определяне на дългосрочното им сексуално удовлетворение. При такива двойки, дори когато честотата и страстта на сексуалните контакти започнат да намаляват, общото удовлетворение от връзката остава стабилно. Когато обаче партньорите, които са заедно от дълго време, установят, че индивидуалните им нива на желание започват да се разминават значително, е важно този проблем да бъде обсъден и разгледан.

Как обвързаните двойки могат да поддържат сексуалното си желание?

Преглед на 64 мащабни изследвания на секса в дългосрочните връзки установи, че сред факторите, които са най-силно свързани с поддържането на сексуалното желание в дългосрочен план, са разбирането, че партньорите могат да се интересуват повече или по-малко от секс по различно време; чувството за автономност или способността да виждате себе си и партньора си като независими хора с отделни проблеми; отвореността към развитие и новости в сексуалния живот; и вярата в егалитаризма във връзките.

*В статията са използвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!