Убийството на иранския генерал Сюлеймани постави безответни въпроси

Ганчо Каменарски
06 януари 2020 в 16:50 | 9227 |3

Около убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в ранното утро на 3 януари край летището на иракската столица Багдад няма излишък от информация. Американският президент Доналд Тръмп пое отговорността за издадената заповед. Според Al Arabiya, временният иракски премиер Адил Абдул-Махди оповестил в парламента, че САЩ са уведомили проформа иракското правителство за удара по Сюлеймани само минути преди нанасянето му. Багдад обаче не е давал разрешение. Иракският парламент гласува за извеждане на чуждите войски от територията на страната.

Дотук е известното и започват предположенията: например, че самолетът е долетял от сирийската столица Дамаск и е следен от американците, после колата на генерала е поразена от американски дрон. От това следват не чак толкова еднопосочни допускания, от които обаче може да се извлекат множество въпроси.

Първата въпросителна е как безпилотният дрон незабелязан е изчаквал в близка зона до Багдад и впоследствие как е разпознал колата на генерал Сюлеймани. Изключено е в програмата му за действие да е заложено точното до минута време за кацане, къде и как ще бъде формиран кортежът, защото това не може да се планира с такава точност. Не е необходимо да се търси експерт по антитероризъм, който с увереност да предположи, че вероятно става въпрос за вътрешно предателство: просто в колата предварително е монтиран сигнален радиопредавател, който да бъде активиран, след като генерал Сюлеймани седне в колата.

Може да се предположи, че иранските служби незабавно са събрали от мястото на взрива и най-малката частица от колата с цел да установят къде е бил разположен радиомаякът, а после са прегледани всички видеозаписи с цел да се види кой може да е задействал устройството.

Някога цар Дарий одирал живи продажниците и шпионите, като ги окачвал на ченгел. Днешните наследници на персите не са по-малко фанатични. Ако сега фактическият убиец на генерал Сюлеймани бъде разкрит, го очаква по-модерна и страшна смърт.

Всъщност защо американският президент през май 2018 г. денонсира ядреното споразумение с Техеран, какво спечелиха САЩ от това? Не последва логично обяснение. А защо точно сега Доналд Тръмп еднолично разпореди наказателна акция на летището в Багдад? Обвинението, че генерал Сюлеймани планирал убийства на американци по света не се ли базира на голи предположения? Защо планираното убийство на Сюлеймани не е съгласувано с нито една държавна институция в САЩ?

В някаква степен е обяснимо с какво иранският генерал предизвиква гнева на Тръмп. Именно Сюлеймани, наричан „иранският Ервин Ромел”, е главен изпълнител на екстремистката политиката на Иран. Негова е идеята държавата Израел да бъде изтрита от лицето на земята, пак той се погрижи за повишаване на боеспособността на радикалната шиитска групировка Хизбула в Ливан, а през 2006 г. лично ръководи успешните бойни действия на Хизбула против Израел. Евреите имаха солидни мотиви и можеха да ликвидират Сюлеймани многократно, но защо не го направиха? Дали защото далновидно предположиха как гибелта на иранския генерал ще консолидира антиеврейските настроения в региона и ще предизвика яростни ответни удари?

За Иран убийство е удар по имиджа на страната, иранците го възприемат почти като обявяване на война от страна на Америка, твърдят международни експерти. Според тях напрежението ще се усети далеч извън пределите на Ирак-Иран и в цялостната политическа карта на света ще се появят поне някакви нюанси в про/анти- американските настроения, дори в политическата ориентация на някои държави.

В целия свят естествено най-много обичат държавата САЩ самите американци и те са си самодостатъчни. Те считат правото да се намесват навсякъде по света като дадено им от Господ и вероятно ще признаят Тръмп за мачо, наказващ „лошите”. За тях убийството на иранския генерал би могло да бъде знак, че американското правителство най-сетне е преосмислило колебливата си политика на оттегляне от региона. А обявените от Тръмп потенциални 52 цели са върхът на сладоледа.

За останалото земно население картината е шарена.

Иран вече протегна ръка на Турция за съвместни антиамерикански действия. Не е изключено Иран да започне да атакува кораби в района на Персийския залив, да блокира Ормузкия пролив и да подлага на ракетен обстрел някои свои проамерикански настроени съседи. Политолози вещаят, че като главно поле за противоборство между САЩ и Иран ще се окаже територията на Ирак.

След като САЩ обявиха Ал Кудс за терористична организация и убиха нейния лидер, какво може да последва, се питат експертите. Дали Техеран няма основания да обяви ЦРУ за терористична организация поради незавидната му репутация, а неговата директорка Джина Хаспел и нейният заместник Вон Бишоп - за свои цели? А генерал Джеймс Конуей - шеф на американския Корпус на морската пехота, Дългата ръка на Белия дом и на Конгреса - дали не трябва постоянно да носи ризница като средновековен рицар?

В отговор вицеадмирал Игор Костюков, началник на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Русия, дали не трябва да заживее изобщо в кабинета си?

Държавата САЩ няма нужда от световна подкрепа, но и най-силният се кефи от признания, комплименти и съпричастност. НАТО и ЕС обаче проявиха ли някаква по-решителна подкрепа и възхвала на решителността на Тръмп?

В България също пазят мълчание – де страхливо, де гузно, де равнодушно... Бойко Борисов се върна от Америка с тесте скъпи нему снимки как се здрависва с Тръмп и как си бъбрят като стари училищни приятели. Дали обаче ще е коректно от страна на премиера да не подкрепи най-високопоставения си приятел? А дали Корнелия Нинова няма със сдържан и неутрален тон да поиска парламентът да излезе с принципна декларация относно атентата срещу генерал Сюлеймани?

Въпроси, въпроси...

Препоръчани материали
order

Рейтинг : 12716

07.01 2020 в 04:10 3
+ 13
- 11
Това убийство излезна ВУЙЧО на "новичока" дето ни облъчваха и продължават да ни облъчват ХИБРЕДНО вече година време!!!!!
sottozero

Рейтинг : 27829

06.01 2020 в 17:24 2
+ 17
- 12
До 1:
Мааа, кои са господарите ти американци да определят кой как да живее, и какво да прави, демократе, и защо имат окупационни войски в десетки точки по света?
WOW

Рейтинг : 3040

06.01 2020 в 17:05 1
+ 0
- 28
Г-н Каменарски прави явно пристрастен анализ. Какво предлагате - да станем приятели с иранските моли или пък да не ги закача никой защото можели да хапят. Този ирански помяр от години организира ислямски терористични мрежи из близкия изток и е отговорен за смъртта на хиляди хора. Чрез него Иран провежда политика на дестабилизация на държави (Ливан, Йемен), на етническо и религиозно обосновано прочистване и тероризъм. На края да споменем, че намиращата се под негово опекунство Хизбула спретна атентат и в Бургас и покрай израелците уби и българин! Но г-н Каменарски напада американците, те били лошите. Напротив, иранския ислямо-фашизъм съществува защото всички, най-вече ЕС, се правят че проблем няма. Браво на Тръмп. Понякога си струва да се воюва дори когато всички страхливци и лицемери вият! А голяма война едва ли ще има, защото молите както всички диктатори също са страхливи.