'Златен век' - сградата, за която всички говорят

ОFFNews 17 май 2019 в 16:06 7903 0

"Златен век" - амбициозният проект за 34-етажния небостъргач в София не спира да привлича вниманието към себе си. От заявката си да бъде най-емблематичното място в София, до новината за спирането на строежа му.

Независимо от статута си в момента, "Златен век" продължава да бъде един смел проект, както в желанието си да бъде една добра придобивка за столицата, така и в стремежа да отстрани всички забележки, отправени от ДНСК.

Отношението към "Златен век" остава противоречиво, но от чисто архитектурна гледна точка, сградата поставя високи стандарти и смели решения.

В нея са заложени световно признати технологии за устойчивост и безопасност при сеизмични и ветрови въздействия - сградата е сертифицирана както по Европейски норми, така и по изискванията на специализирани нормативни документи на САЩ.

Оборудвана е с най-високия клас противопожарни системи за известяване и евакуация, като говорители са поставени както в общите части, така и в антретата на отделните жилищни единици за максимална сигурност.

Разделното събиране на отпадъци ще се извършва чрез изграден сметопровод и система за управление на намиращия се в сутеренното ниво накрайник на сметопровода, който ще насочва към различен контейнер според вида на посочения отпадък.

„Златен век“ гарантира свеж, планински въздух в помещенията, като го филтрира от прах, полени и фини частици. Рекуператорната система използва температурата на отработения въздух от помещенията, за да затопли или охлади постъпващия свеж въздух, без двата потока да се смесват. По този начин се намалява драстично потреблението на енергия в цялата сграда.

Интегрираните системи за вентилация и климатизация с рекуперация имат гъвкави температурни режими и повишават качеството на въздуха до желаните параметри на влажност и йонизиране.

На последния етаж, на най-високата до момента сграда у нас, е предвидена платформата „view point“, която ще предоставя 360-градусова панорама към София.

Ако, разбира се, строежът продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!